IKONA TERENA SKORO 45 GODINA

Mercedes-Benz G-klasa slavi veliku obljetnicu, proizvedno 500.000 primjerka kultnog terenca

(Foto: Mercedes-Benz)
-

500.000. G-klasa po redu izašla je s proizvodne trake u Grazu 44 godine nakon lansiranja na tržište

Obljetnica proizvodnje ikone marke. 500.000-ti model legendarne Mercedes‑Benz G-klase sišao je danas s proizvodne trake u Grazu u Austriji. Veteranski terenski automobil, koji je osvojio mnoge nagrade kao “najbolje terensko vozilo na svijetu”, piše vlastitu priču o uspjehu od 1979. G-klasa duguje svoj kultni status među rastućom zajednicom obožavatelja prvenstveno njegova jedinstvena kombinacija osebujnog dizajna i izvanredne terenske sposobnosti. Obljetničko vozilo podsjeća na podrijetlo ikone terenske vožnje: model za vintage izgled unikata je 280 GE iz modelne godine 1986., od kojeg 500.000. potomak uključuje ikonske elemente dizajna kao što su vanjska boja i uzorak sjedala.

G-klasa se približava svojoj 45. godišnjici proizvodnje, koja će se obilježiti 2024. Također će ostati vjerna sebi u povezanom ažuriranju modela. Moto će i dalje biti: tehnički razvoj s nepromijenjenim karakterom.

Mercedes-Benz G-klasa 500.000 primjerak (Foto: Mercedes-Benz)

Zanimljivo, Mercedes-Benz je krajem 2020. godine slavio jubilarni 400.000 primjerak, a sad je već na pola milijuna…

“U povodu 500.000. obljetnice, želimo zahvaliti kako našim vjernim kupcima i dugogodišnjim obožavateljima, tako i našim zaposlenicima i našem proizvodnom partneru Magna Steyr u Grazu. Ponosni smo na ovu brojku, koja također naglašava ekskluzivnost G-klase. Uostalom, puna četiri desetljeća dovela su do ove značajne obljetnice. To čini G-klasu sve samo ne masovnim proizvodom. S potpuno električnom G-klasom koja stiže 2024. godine, a koja će pomaknuti granice off-road sektora, veselimo se s iščekivanjem budućnosti ikone off-road.” rekao je Dr. Emmerich Schiller, predsjednik i glavni izvršni direktor Mercedes-Benz i voditelj odjela proizvoda za terenska vozila u Mercedes-Benz.

Model koji Mercedes-Benz predstavlja u povodu godišnjice proizvodnje besprijekoran je unikat. 500.000-ti “G” inspiriran je G-klasom iz ranih godina. Ima neke posebno upečatljive dizajnerske značajke iz svog povijesnog prethodnika, koji je dugo uživao status automobilskog klasika. Povijesna boja agava zelene boje, jedna od prvih boja dostupnih za G-klasu, stvarno privlači pažnju. Među suptilnijim detaljima vanjskog dizajna su pokazivači smjera. Oblik im je do danas ostao isti, ali ne i boja: na jubilarnom vozilu poklopci pokazivača smjera imaju nijansu narančaste koja se danas više ne koristi, odnosno izgled tipičan za automobile iz 1970-ih. Povijesni poklopac rezervnog kotača s Mercedesovom zvijezdom, koji je znatno veći nego na današnjim modelima, oznaka marke na stražnjim vratima i srebrni kotač s 5 krakova također evociraju rane dane G-klase. Unutrašnjost 500.000-tog vozila također je inspirirana modelom 280 GE. Na primjer, središnji dio sjedala presvučen je kariranom tkaninom tipičnom za to vrijeme, dok ručka na suvozačevoj strani ima natpis „No. 500.000″ u zelenoj agavi. “Schöckl” obloge pragova vrata, s druge strane, sastavni su dio G manufaktur trenutne ponude prilagođavanja. To se također odnosi na kvaku na vratima s utisnutim logotipom: u paketu s logotipom koji je danas dostupan, međutim, dostupan je u srebrnoj boji — u jubilarnom modelu je crna.

Baš s pravom nosi i promovira slogan – “Stronger than Time” (Snažniji od vremena).

Autor