SRETAN 93. ROĐENDAN

John Rhodes, sjajni vozač Mini Coopera, majstor drifta, rođen 18. kolovoza 1927.

Johna Rhodes, koji danas slavi 93. rođendan, uspjeh karijere postigao je osvajanjem Europskog prvenstva turističkih automobila 1968. u Diviziji 2, kad je nakratko prekinuo dominaciju sportskih modela Alfa Romeo

Spomenete li ma kome poznavatelju povijesti automobilskih utrka čiji interesi sežu dalje od Formule 1 i Le Mansa ime vitalnog Johna Rhodesa, rođenog 18. kolovoza 1927. u Wolverhamptonu, past će mu na um samo jedna slika.

Maleni Mini Cooper, nerijetko okružen većim automobilima, proklizava kroz zavoj na nekoj stazi, a trag zapaljenih guma širi se nadaleko iza njega. Rhodes je vozio i u drugim kategorijama, nastupio je i u jednoj utrci Formule 1 i na Le Mansu, ali nekako ga najviše pamtimo po majstorstvu i agresivnom stilu za upravljačem Minija.

Može se reći da je u svijetu kružnih utrka on bio za Mini ono što su Paddy Hopkirk i Timo Mäkinen bili u svijetu relija. Prije te svojevrsne specijalizacije za Minije prošao je kaljenje u utrkama manjih jednosjeda, kako u Engleskoj, tako i u Irskoj.

Najveći mu je uspjeh karijere svakako osvajanje Europskog prvenstva turističkih automobila 1968. u Diviziji 2, kad je nakratko prekinuo dominaciju Alfa Romea.

No već ranije je s Paulom Hawkinsom ostvario pobjedu u klasi na Le Mansu 1965. s Austin-Healeyem Sebring Sprite, a s Timom Mäkinenom i na Targa Floriju sljedeće godine, vozeći MGB. Na kraju svoje pobjedničke europske sezone povukao se iz svijeta utrka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin