John Rhodes, sjajni vozač Mini Coopera, majstor drifta, rođen 18. kolovoza 1927.

Johna Rhodes, koji danas slavi 93. rođendan, uspjeh karijere postigao je osvajanjem Europskog prvenstva turističkih automobila 1968. u Diviziji 2, kad je nakratko prekinuo dominaciju sportskih modela Alfa Romeo

Spomenete li ma kome poznavatelju povijesti automobilskih utrka čiji interesi sežu dalje od Formule 1 i Le Mansa ime vitalnog Johna Rhodesa, rođenog 18. kolovoza 1927. u Wolverhamptonu, past će mu na um samo jedna slika.

Maleni Mini Cooper, nerijetko okružen većim automobilima, proklizava kroz zavoj na nekoj stazi, a trag zapaljenih guma širi se nadaleko iza njega. Rhodes je vozio i u drugim kategorijama, nastupio je i u jednoj utrci Formule 1 i na Le Mansu, ali nekako ga najviše pamtimo po majstorstvu i agresivnom stilu za upravljačem Minija.

Može se reći da je u svijetu kružnih utrka on bio za Mini ono što su Paddy Hopkirk i Timo Mäkinen bili u svijetu relija. Prije te svojevrsne specijalizacije za Minije prošao je kaljenje u utrkama manjih jednosjeda, kako u Engleskoj, tako i u Irskoj.

Najveći mu je uspjeh karijere svakako osvajanje Europskog prvenstva turističkih automobila 1968. u Diviziji 2, kad je nakratko prekinuo dominaciju Alfa Romea.

No već ranije je s Paulom Hawkinsom ostvario pobjedu u klasi na Le Mansu 1965. s Austin-Healeyem Sebring Sprite, a s Timom Mäkinenom i na Targa Floriju sljedeće godine, vozeći MGB. Na kraju svoje pobjedničke europske sezone povukao se iz svijeta utrka.

Komentari