Maria Teresa de Filippis (1926.-2016.), priča o ženi sa staze, Maserati slavi dan žena na najbolji način

„Bila sam ili hrabar ili nepromišljena ili luda. Nazovite to kako želite, jednostavno sam volila ići punom brzinom “

Maria Teresa de Filippis bila je prva žena koja se kvalificirala na Grand Prix Formule 1, za volanom Maseratija 250F. Njezina je priča o strasti i drskosti i iz tog razloga uvijek inspiracija, stoga Maserati na taj način slavi svoja postignuća povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.

Maria Teresa de Filippis rođena je u Napulju 1926. godine i odlučila je ući u svijet automobilskih utrka gotovo kao izazov. 1948. godine sudjelovala je u svojoj prvoj utrci; sa samo 22 godine pobijedila je na 10 km Salerno-Cava de ‘Tirreni, klasi od 500 kubika u kategoriji turističkih automobila Salerno-Cava de’ Tirreni, pobijedivši svoje muške kolege. Ta prva pobjeda rasplamsava njezinu strast prema utrkama i sljedeće je godine trijumfirala na nekoliko natjecanja u kategoriji do 750 kubika.

Tijekom 1953. – 1954. prešla je na Oscu od 1100 ccm u kojoj je osvojila 12 sati Pescare, Trullo d’Oro, Catania-Etna i krugove Caserte i Syracuse.

1958. godine, za volanom privatnog Maserati 250F, Maria Teresa de Filippis debitirala je na VN Syracuse, a zatim se natjecala na svom prvom Grand Prixu Svjetskog prvenstva u Belgiji. Brojne su se vozačice tijekom godina natjecale u automobilskom sportu, ali samo Maria Teresa de Filippis drži jedinstveni rekord, koji se nikada ne može srušiti ili izjednačiti, kao prva žena koja se natjecala u Formuli 1.

Maria Teresa de Filippis with Juan Manuel Fangio and Jean Behra (Monaco GP, 1959)

Sposobna da se istakne u okruženju koje se prije smatralo isključivo muškim, Maria Teresa de Filippis zaslužila je poštovanje, vozača i gledatelja. Dovela je na vidjelo vrijednosti koje i danas vode Maserati: izvrsnost, elegancija i snaga.

Maserati i Maria Teresa de Filippis predstavljaju dobitnu kombinaciju. Priča o upornosti, hrabrosti i odvažnosti. Želja i odlučnost za suočavanjem s tehničkim, fizičkim i osobnim izazovima i za njihovim pretvaranjem u prilike koje treba iskoristiti, odlučno gledajući u budućnost. Prava inspiracija za prihvaćanjem izazova…

Komentari