priča o uspjehu SUV vozila se nastavlja

Škoda je danas proslavila još jedan veliki uspjeh, Česi proizveli 3 milijuna SUV vozila

Foto: Škoda
-

Slavljeničko vozilo je crna Škoda Kodiaq Sportline, proizvedena u tvornici Kvasiny

Škoda slavi proizvodnju svog tromilijuntog SUV-a, a čast za okruglu brojku pripala je crnom modelu Škoda Kodiaq Sportline, koji je sišao s proizvodne trake u tvornici Kvasiny. Nakon što je 2009. Škoda prvi put ušla u SUV segment s modelom Škoda Yeti, vozila su brzo postala sastavni dio portfelja češkog proizvođača automobila.

Tijekom svoje uspješne SUV kampanje, Škoda je predstavila serije Kodiaq, Karoq i Kamiq kao i svoj prvi SUV model s potpuno električnim MEB-om, Enyaq. Potaknuti uspjehom Kushaqa u Indiji, SUV vozila sada predstavljaju gotovo polovicu globalnih isporuka.

“Proizvodnja tri milijuna SUV vozila od 2009. fantastično je postignuće za cijeli naš tim. Ova prekretnica naglašava evoluciju preferencija naših kupaca i našu fleksibilnost u ispunjavanju njihovih potreba. Danas gotovo 50% vozila koja isporučujemo su SUV vozila. Naša misija je jasna: u potpunosti smo predani elektrifikaciji naše SUV linije i prilagodbi naših proizvodnih pogona. Izazov smo prihvatili!” govori Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Foto: Škoda

U Češkoj, Škoda proizvodi Kamiq, Enyaq i Enyaq Coupé u tvornici u Mladá Boleslav, dok Karoq i Kodiaq silaze s proizvodne trake u Kvasinyju. Osim toga, proizvođač automobila svoje SUV modele proizvodi u Kini, Indiji, Ukrajini i Slovačkoj.

Škoda Yeti: prvi SUV model s kojim je sve počelo
2009. Škoda je lansirala tada svoju petu seriju modela – Yeti. Prvi SUV češkog proizvođača automobila bio je kompaktan i mogao se pohvaliti tipičnim SUV karakteristikama poput povišenog položaja sjedenja i prostranosti, nadopunjenih Simply Clever značajkama poput VarioFlex stražnjih sjedala. S više od 684.000 proizvedenih primjeraka, proizvodnja je zaključena 2018. Njegov uspjeh postavio je temelj sveobuhvatnoj Škoda SUV kampanji.

Škoda Kodiaq: pionir u SUV kampanji i predviđanje sljedeće generacije

Kodiaq je imao globalnu premijeru u rujnu 2016. Kodiaq RS, predstavljen u jesen 2018., bio je prvi SUV u sportskoj obitelji Škoda RS. Do danas je proizvedeno više od 841.000 jedinica najvećeg SUV-a marke. U nadolazećim tjednima Škoda bi trebala predstaviti drugu generaciju Kodiaqa, koja će imati plug-in hibridnu varijantu s električnim dometom većim od 100 kilometara.

Škoda Karoq: pojačavanje SUV kampanje

U 2017. Škoda je predstavila Karoq kao drugi model u svojoj SUV liniji. Ovaj kompaktni model brzo je postao kamen temeljac trenutnog Škoda portfelja, s više od 705.000 proizvedenih primjeraka. Do 2021. Karoq je bio dostupan u 60 zemalja i zauzimao je treće mjesto po ukupnom broju isporuka nakon najprodavanije Octavije i gradskog SUV-a Kamiq. Redizajn iz 2022. uveo je profinjeniji jezik dizajna i uključilo održive materijale.

Škoda Kamiq: Ulazak u segment gradskih SUV vozila
S Kamiqom, Škoda je svojoj ponudi dodala SUV seriju u brzo rastućem segmentu gradskih SUV vozila. Od lansiranja 2019., više od 537.000 jedinica Kamiqa, uključujući Kamiq GT u Kini, sišlo je s proizvodne trake. Ovaj uspjeh ga je pozicionirao kao najprodavaniji SUV marke 2021. i 2022. U kolovozu je Škoda predstavila ažurirane verzije Kamiqa, koje sadrže poboljšanja u dizajnu, sigurnosti i povezivosti.

Škoda Enyaq i Enyaq Coupé: Ulazak u električnu eru sa SUV modelima

U rujnu 2020. Škoda je označila ključni trenutak u svojoj strategiji e-mobilnosti lansiranjem Enyaqa, svog prvog proizvodnog modela temeljenog na modularnoj električnoj pogonskoj matrici (MEB) Volkswagen grupe. U siječnju 2022. predstavljen je Enyaq Coupé koji se može pohvaliti emotivnim dizajnom, sportskom estetikom i prostranim interijerom. Do danas je u tvornici Mladá Boleslav proizvedeno preko 166.000 jedinica Enyaqa i Enyaqa Coupéa.

Kushaq: Proizvedeno u Indiji za Indiju

Predstavljen 2021., Škoda Kushaq je prvi model marke lokalno proizveden u Indiji. S blizu 64.000 proizvedenih jedinica od lansiranja, Kushaq naglašava predanost Škode indijskom tržištu. Iskorištavajući postojeće sinergije za dinamična tržišta rasta, prva vozila Kushaq iz tvornice u Puneu izvozit će se u Vijetnam kao CKD (Completely Knocked Down) jedinice, postavljene za konačno sklapanje tamo od druge polovice 2024. nadalje.

 

Autor