VELIKAN IZ SJENE

Tom Tjaarda (1934. – 2017.): američki dizajner, zvijezda tvrtke Pininfarina

Stevens Thompson “Tom” Tjaarda van Starkenburg rođen 23. srpnja 1934. u Detroitu za dizajn automobila se zagrijao uz oca Joopa

… Nizozemca koji je pod amerikaniziranim imenom John postao jedan od najvećih međuratnih američkih automobilskih dizajnera. Tom Tjaarda se dizajnom počinje baviti u studiju Ghia, gdje je skrojio lijepi spider za Innocenti, 1960-ih postaje jedna od glavnih dizajnera tvrtke Pininfarina.

Proslavili su ga dizajni modela Lincoln Zephyr te za Fiat. No sin, Tom Tjaarda, snove će ostvariti u Italiji, gdje živi od kraja 1950-ih. Prvo je radio u studiju Ghia, gdje je napravio lijepi spider za Innocenti, a potom je većim dijelom 1960-ih bio jedna od zvijezda dizajnerske tvrtke Pininfarina.

Tom Tjaarda se proslavio dizajnom slavnih dvosjeda Fiat 124 Sport Spider (inačice ideja s ranijeg koncepta Chevrolet Corvette Rondine) te Ferrari 330 GT 2+2 i Ferrari 365 California Spider. Vraća se u tvrtku Ghia, koju preuzima Alejandro de Tomaso te za njegovu tvrtku radi legendarni model Pantera, kao i modele Deauville i Longchamp. Kad tvrtku kupuje Ford, odabiru njegov dizajn za osnovu novog modela Ford Fiesta.

Iz kasnijeg rada valja istaći još modele Lancia Y10 te Rayton-Fissore Magnum. Tom Tjaarda, američki dizajner, zvijezda tvrtke Pininfarina, umro je 2. lipnja 2017.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo