NA DANAŠNJI DAN

Henry Ford II 10. travnja 1944. postavljen na mjesto dopredsjednika djedove tvrtke

Henry Ford II (1917. – 1987.) bio je najstariji unuk Henryja Forda. Njegov otac Edsel Ford preminuo je 1943., dok je mladić bio u mornarici te se umjesto njega na čelo tvrtke vratio već mentalno nestabilni djed…

Uslijedile su dvije godine gubitaka i problema, čak je razmatrano i državno preuzimanje posrnule tvrtke. Unuk se već 1943. vratio u Dearborn.

No tek je 10. travnja 1944., nakon niza unutarnjih trzavica, postavljen je na drugo najutjecajnije mjesto korporacijske hijerarhije. Po završetku rata preuzima i vođenje tvrtke te će uspješno će je voditi sve do 1979.

Djed Henry Ford je, prvenstveno zahvaljujući legendarnom Ford Model T, usprkos zabluda i djelomice nezaslužene slave, dakako, mnogo poznatiji od unuka (čiji je otac, Edsel, preminuo 1943., ne stigavši ostaviti dublji trag), koji je ipak postao jedan od najznačajnijih automobilskih industrijalaca 20. stoljeća, dakle ipak ‘velikan iz sjene’.

Na čelu je obiteljske tvrtke bio od 1945. do 1979., u razdoblju velike svjetske ekspanzije, uspješno nastavljajući djedovu tradiciju i potvrđujući Ford kao jedan od velikih automobilskih brendova.

U 34 godine na čelu obiteljskog koncerna, stvorio slavne modele Mustang, Thunderbird, Bronco, Capri, Escort i Fiesta, pripada i program trkaćih i sportskih nastupa, koji je doveo do dominacije na slavnim utrkama 24 sata Le Mansa, Indy 500 i u Formuli 1.

Henry Ford II umro je 29. rujna 1987.

Autor