PROMETNA PATROLA

Stručnjak o vožnji u krivom smjeru: Takve vozače odmah isključiti iz prometa!

N1 Screenshot, VEPEL
-

Stručnjak za sigurnost u prometu Željko Marušić bio je gost Novog dana N1, gdje je prokomentirao opasnu vožnju u suprotnom smjeru

Autor: N1 Hrvatska

VIDEO Vožnja u suprotnom smjeru na autocesti u Srbiji – slučajnost ili namjera?

Srbiju je ovih dana zaprepastila teška prometna nesreća u kojoj je jedna osoba poginula, a dvije su ozlijeđene. Do nesreće je došlo na autoputu Miloš Veliki, kada je vozač automobila Fiat Punto, vozeći suprotnim smjerom, direktno udario u Hyundai i20. Fiat se tom prilikom zapalio, a vozač automobila je poginuo.

Prometni stručnjak: Problem je u vozaču
Snimka nesreće brzo se proširila društvenim mrežama, a vožnju u suprotnom smjeru za N1 Hrvatska prokomentirao je stručnjak za sigurnost u prometu Željko Marušić. On smatra da nije problem u autocestama, već isključivo u ponašanju vozača.

“Na našim autocestama nema ni jedne lokacije gdje je signalizacija manjkava, već je kvalitetna. Tu je u pitanju ozbiljan problem vozača koji uključuje njegovu mogućnost zdravog rasuđivanja. Može biti u pitanju bolest, korištenje zabranjenih sredstava, alkohola ili ekshibicionizam”, kazuje.

Marušić: Takvog vozača mora se odmah isključiti iz prometa
Što god bilo u pitanju, za Marušića je važno da se iz nove nesreće izvuče jedan zaključak.

“Naš Zakon o sigurnosti je manjkav. Po članku 49. stavak 5 kazna za vožnju u suprotnom smjeru je od 1320 do 2650 eura, a za drugi put je previđena zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole. Za ovo bi trebala biti drugačija odredba. Vozaču koji vozi u suprotnom smjeru treba uzeti vozačku dozvolu odmah i prepustiti to liječničkoj komisiji”, smatra prometni stručnjak.

Kako kazuje, takvih je slučajeva razmjerno malo, ali kada god dođe do prometne nesreće uzrokovane vožnjom u suprotnom smjeru, posljedice budu iznimno teške.

“Zbog toga ta osoba mora biti suspendirana iz prometnog sustava i mora se nad njim obaviti izvanredni liječnički pregled. Moramo promijeniti članak 49., odnosno doraditi ga. Nelogično je da netko tek drugi put bude podvrgnut poništenju vozačke dozvole. Ovo su najteži slučajevi, samo je pitanje koliko će ljudi poginuti, ostalo je sreća”, ponavlja Marušić, dodajući da se takve stvari moraju riješiti “u korijenu”.

Posebno mu je problematično što se za vožnju u suprotnom smjeru moraju napraviti najmanje tri previda prometnih prekršaja, kazuje Marušić.

“Morate ignorirati dva znaka i proći preko pune linije, a na kraju imate i dodatnu obavijest, kao i okolišne oznake ili informacije da vama automobili moraju iz suprotnog smjera ići s lijeve strane, a ne desne strane. Ako sve to ignorirate, ne smijete više voziti u prometu”, jasan je gost N1.

 

 

 

Autor