NA DANAŠNJI DAN

Trgovac Charles Rolls i konstruktor Henry Royce 4. svibnja 1904. prvi se put sastali…

… te započeli priču o najelitnijem proizvođaču automobila, britanskom Rolls-Royce

Talentirani inženjer Frederick Henry Royce po prirodi je bio perfekcionist i kada se počeo baviti proizvodnjom automobila nastojao ih je napraviti čim preciznije i kvalitetnije.. Nije žalio pritom ni vremena ni sredstava. Stoga ne čudi što je londonski trgovac automobilima Charles Stewart Rolls bio oduševljen malim 2-cilindarskim automobilom Royce, jednim od tri proizvedena.

Dovoljan da organizira sastanak s konstruktorom na kojem će predložiti suradnju. Taj se povijesni sastanak održao 4. svibnja 1904. u tada novootvorenom hotelu Midland u Manchesteru, istog onog kojeg će navodno Hitler namijeniti za sjedište nikad ostvarene okupacijske vlasti, i u kojem Beatlese neće pustiti u francuski restoran s obrazloženjem da nisu prikladno odjeveni.

Rolls je na sastanku dogovorio preuzimanje onoliko automobila koliko Royce može proizvesti i njihovu prodaju pod imenom koje će ući u povijest, Rolls-Royce. Konačni je ugovor između dvojice automobilskih pionira potpisan u prosincu iste godine, kada je predstavljen i prvi automobil pod oznakom novoosnovane marke.

Uspjeh je došao vrlo brzo, pa su dvojica partnera 1906. i formalno udružili snage i osnovali tvrtku Rolls-Royce Limited. Upravo u to vrijeme Royce je razvijao novi, luksuzni model 40/50 h.p. (danas retrogradno poznat pod imenom Silver Ghost), kojim će se definitivno učlaniti u automobilsku elitu i ondje, na samom vrhu ili pri njemu ostati već više od sto godina.

Autor

Preporučeni sadržaj