Duetto: legendarno ime odabrano nagradnim natječajem

Alfa Romeo je do imena legendarnog modela Duetto 1966. došao velikim nagradnim natječajem, na koji je stiglo više od 140.000 prijava…

Kada je Alfa Romeo sredinom šezdesetih odlučili predstaviti novi otvoreni model kao nasljednika desetljeće starog Alfa Romeo Giulietta Spider (u međuvremenu preimenovane u Alfa Romeo Giulia), kao najveći se problem pokazao odabir imena. Pala je odluka da se ime odabere na velikom nagradnom natječaju, naširoko publiciranom u talijanskim medijima, a pobjednik će, dakako, kao nagradu dobiti jedan primjerak novog automobila.

Marketinški je učinak bio izniman, stiglo je čak 140.501 prijedloga, među kojima su bili i nazivi kao što su Sputnik, Pizza, Panther ili Al Capone. Pobjedu je odnio stanoviti Guidobaldo Trionfi iz Brescie, pa mu je prvi čovjek Alfa Romea, inače zanimljiv lik koji je uz vođenje tvrtke objavljivao i romane i zbirke poezije, Giuseppe Luraghi 1966. predao ključeve novog modela.

Trionfijeva je trijumfalna sugestija bilo ime Duetto, koje je trebalo sugerirati kako dva sjedala automobila, tako i naprednu koncepciju motora sa dva bregasta vratila u glavi. Neobično je da nikoga nije smetalo što je Volvo nedugo prije toga umirovio naziv Duett, korišten na karavanskim inačicama svojih modela.

Ipak, Alfa Romeo je vrlo kratko službeno koristio ime Duetto, automobil je već zarana uglavnom bio poznat jednostavno kao Spider, a danas nagradnim natječajem odabranim imenom zovemo samo prvu seriju ovog dugovječnog modela, koji je ostao u proizvodnji sve do 1993.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin