ENCIKLOPEDIJA

Austin (1905. – 1987.): tvrtka koja je Veliku Britaniju postavila na kotače

Austin, britanski proizvođač automobila za široke mase , ‘ubio’ ga uzlet Volkswagena…

Austin Motor Company, jednu od najpoznatijih engleskih tvrtki, osnovao je 1905. u Longbridgeu, Herbert Austin. Kasnije je postao Sir Herbert, a iskustvo je stjecao u tvrtki Wolseley Tool & Motor Company. Prvi je model bio četverocilindraš obujma pet litara, no neposredno nakon uhodavanja proizvodnje počeo je I. svjetski rat, u kojem je tvrtka proizvodila artiljeriju i zrakoplove.

Od 1919. počela je ozbiljna proizvodnja motornih vozila, sa zanimljivom koncepcijom. Četverocilindraš obujma 3620 ccm i snage 20 KS ugrađivao se u automobile, komercijalna vozila i traktore. Prvi uspješan model bio je Twenty Tourer iz 1920., a prvi uspješan mali model bio je Twelve sa 1661 ccm, iz kojeg je 1922. napravljen model Austin 7. Simpatičan, funkcionalan i izdržljiv mali auto omogućio da tvrtka uspješno prebrodi gospodarsku krizu i smatra se najuspješnijim britanskim automobilom toga doba.

Zapravo se može reći da je nakon Citroëna Austin postao prvi pravi velikoserijski proizvođač u Europi, po uzoru na Ford i tekuću vrpcu. Mali i racionalni automobil po licenci su proizvodili njemački Dixi (kasnije BMW), francuski Rosengart, japanski Datsun i američki Bantam. Nakon II. svjetskog rata put prema uspjehu nastavljen je 1954., modelom A30, dvije godine nakon udruživanja s dugogodišnjim konkurentom, tvrtkom Morris.

Iz njihove kolaboracije 1959. nastaje Mini, jedan od najuspješnijih automobila svih vremena, no nakon toga slijedi razdoblje turbulencije, udruživanja britanskih marki i propadanje jedne po jedne. Austin se dosta dugo održao, na kraju ostavši jeftinija alternativa luksuznijem brendu Rover. Ime Austin umirovljeno je 1987., no modeli Maestro i Montego su se, bez ma kakve oznake proizvođača, odnosno marke, nastavili raditi do 1994.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo