DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Golf 1.6 TDI (2011.): čuje se struganje diskova. Je li to opasno?

Volkswagen Golf 1.6 TDI ima tehnički besprijekoran i dobro dimenzioniran kočni mehanizam, zvuk struganja disk pločica nije poželjan, ali u osnovi nije opasan. No, ukazuje na nepravilnosti…

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Golf 1.6 TDI, 2011., 191.000 km, promijenio sam disk-pločice i sada se pri kočenju čuje struganje, a u vožnji se Golf normalno ponaša i koči. Zašto se to događa i je li problem?

ODGOVOR DOKTORA

Volkswagen Golf 1.6 TDI ima tehnički besprijekoran i dobro dimenzioniran kočni mehanizam i problem može nastati zbog nepravilne pohabanosti diskova i ugradnje nekvalitetnih/neodgovarajućih disk-pločica.

Zvuk struganja disk pločica nije opasan, jer pri kočenju stružu po disku (stvaraju kočni moment, osnovu kočenja). Problem je ako je previše intenzivan, a najčešće ako su disk pločice neodgovarajuće kvalitete, ako su diskovi nepravilno istrošeni ili iskrivljeni i ako su se istrošile disk pločice, pa struže metal o metal.

Najčešće se to događa zbog neispravno istrošenih diskova. Takve diskove, ako je ostalo dovoljno debljine diska, treba tokariti, a ako to nije moguće, treba ih izmijeniti. Tokarenje diskova poželjno je pri svakoj izmjeni disk pločica. Važno je naglasiti da diskovi i disk pločice trebaju biti originalni ili barem iz kvote zamjenskih dijelova koji ispunjavaju BR-certifikat.

Također, važno je, najkasnije nakon tri godine ili 50.000 km izmijeniti tekućinu kočnog sustava.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin