VELIKAN IZ SJENE

Nino Vaccarella (1933. – 2021.), sjajni vozač, idol Sicilije

Nino Vaccarella, rođen 4. ožujka 1933. u Palermu, gdje je kao 25-godišnjak, nakon očeve smrti, naslijedio položaj ravnatelja privatne škole…

Nino Vaccarella zarana je otkrio strast prema automobilskim utrkama i počeo nastupati po lokalnim natjecanjima na Siciliji. Početkom šezdesetih zapaženi ga lokalni rezultati dovode i na međunarodnu scenu.

Nastupa na nekoliko utrka Formule 1, jednom i za Ferrari, no ubrzo se specijalizira za utrke izdržljivosti, kojima stječe glas jednog od najboljih vozača onog vremena.

Nino Vaccarella i Jean Guichet 1964. osvajaju 24 sata Le Mansa vozeći Ferrari 275P, a Vaccarella potom pobjeđuje i na većini drugih najpoznatijih staza, Nürburgring, Monza, Sebring… No utrka s kojom će zauvijek ostati povezan i koja će mu donijeti najveće uspjehe ipak je ona na njegovom rodnom otoku, nezaboravni Targa Florio.

Zaljubljen u zahtjevne, ali i dobro mu poznate ceste rodnog otoka, Nino je od svojih Sicilijanaca dobio veliko, javno iskazanje te ljubavi. Čitava je staza utrke bila ispunjena njegovim obožavateljima, a zidovi i kuće uzduž nje išarani iskazima podrške.

Čak i danas možete još ponegdje na ruti utrke Targa Florio naletjeti na neki malo izblijedjeli natpis ‘Forza Nino’. Popularni lokalni učitelj, Nino Vaccarella, ovu utrku prvi puta osvojio 1965. (u paru s njim bio je Lorenzo Bandini), a sljedeće godine se razbio vodeći, navodno dok je mahao navijačima.

Nino Vaccarella je odigrao važnu ulogu u razvoju jednog od najuspješnijih sportskih automobila ikada, Alfa Romeo 33, s kojim će još dvaput osvojiti Targa Florio, 1971. partner mu je bio Toine Hezemans i 1975. Arturo Merzari.

Nino Vaccarella i veliki Olivier Gendebien, koji je također triput bio prvi, rekorderi su po broju pobjeda na ovoj zahtjevnoj stazi. Sjajni vozač, idol Sicilije, umro je 23. rujna 2021.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo