VELIKAN IZ SJENE

Princ Igor Trubeckoj (1912. – 2008.): prvi Ferrarijev kupac

Princ Igor Nikolajevič Trubeckoj potječe iz poznate ruske plemićke obitelji. Rođen je 23. kolovoza 1912. u Parizu, gdje će i provesti najveći dio života. U fokus medija dolazi 1947. ženidbom za američku milijunašicu Barbaru Hutton…

Ona je bila jedna od najpoznatijih pripadnica svjetskog jet-seta sredinom 20. stoljeća, a ruski je princ, s kojim će ostati u braku do 1951., bio četvrti od njenih sedam supruga, smjestivši se između holivudske legende Caryja Granta i dominikanskog diplomata, vozača utrka Porfiria Rubirose.

Trubeckoj je također bio ljubitelj utrka i upravo se njega smatra odgovornim za usađivanje strasti za njima Barbarinom sinu Lanceu Reventlowu, koji će osnovati trkaću momčad Scarab. Nakon ženidbe princ Igor Trubeckoj je stekao dostatna materijalna sredstva za ispunjenje ambicije o nastupanju na utrkama.

Na tom se mjestu u njegov život ulazi i Enzo Ferrari, ugledan nekadašnji vođe trkaće momčadi Alfa Romeo, koji je upravo počeo proizvoditi automobile pod vlastitim imenom. Još se vode rasprave o tome je li baš Trubeckoj bio prvi kupac kojem je isporučen neki Ferrari, no nema gotovo nikakve sumnje da je njemu isporučen prvi proizvedeni primjerak, neovisno o tome je li on znao da kupuje već rabljeni automobil ili ne.

U povijest marke se posve sigurno upisao nastupom na VN Monaca 1948., prvim pojavljivanjem nekog bolida Ferrari na značajnoj međunarodnoj Velikoj nagradi, kao i pobjedom (u paru s Clementeom Biondettijem) na utrci Targa Florio iste godine. Nakon ozljede u Albiju i smrti nekolicine prijatelja Trubeckoj se ohladio od utrka i više nikada nakon sezone 1948. nije nastupao u njima.

Princ Igor Trubeckoj, prvi Ferrarijev kupac, umro je 20. prosinca 2008.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo