SRETAN 75. ROĐENDAN

Patrick Head, konstruktor trkaćih bolida i suvlasnik Williamsa, rođen 5. lipnja 1946.

Patrick Head, rođen 5. lipnja 1946. u engleskom Farnboroughu, britanski konstruktor Formule 1, menadžer i od 1977. do 2004. tehnički direktor tima Williams…

Zapravo su Patrick Head i Frank Williams 1977. osnovali tim Williams, nakon što ga je Frank nagovorio na povratak u svijet trkaćih automobila, u kojem je ranih 1970-ih radio za tim Lola. Momčad se nevjerojatno brzo uzdigla i od početnika došla do samog vrha već u drugom dijelu sezone 1979. Sljedeće su godine Williams i njihov vozač Alan Jones već osvojili titule.

Tijekom većeg dijela 80-ih i 90-ih momčad će biti na ili pri samom vrhu Oktanskog cirkusa. Usto, upravo je Head, kao drugi najveći dioničar, privremeno preuzeo vođenje momčadi kad je Frank Williams doživio prometnu nesreću koja ga je ostavila paraliziranim.

Rani su uspjesi bili djelo iza kojeg je stao konstruktorski genij Patrick Head, no već ranih 80-ih počeo se odvajati od uloge glavnog konstruktora u svojevrsnu ulogu supervizora koji koordinira i nadzire rad drugih inženjera. Danas se smatra da je takvom organizacijom upravo Head stvorio rolu tehničkog direktora, jednu od najvažnijih u modernoj Formuli 1.

Vrijedi spomenuti i kako su upravo pod Headovim patronatom stasali i najbolji suvremeni konstruktori Formule 1: Adrian Newey, Ross Brawn, Frank Dernie, Geoff Willis… Povukao se 2004. pod pritiskom sedam sezona bez naslova, no nakon njegovog silaska sa scene Williams se nikada više nije uspio vratiti u krug ozbiljnih boraca za titule i pobjede. Zbog toga se vratio iz mirovine kao posebni konzultant.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo