ŠKOTSKI VELIKAN

Tom Walkinshaw (1946. – 2010.): škotski automobilistički magnat i vozač

Tom Walkinshaw, škotski automobilistički magnat i vozač, rođen 14. kolovoza 1946. u Mauldslie (Škotska), potkraj 60-ih počeo je voziti utrke…

Tom Walkinshaw najveće će uspjehe postići tek kada kormilo preuzme u vlastite ruke i 1975. osnuje TWR, Tom Walkinshaw Racing. Ta će momčad pripremajući trkaće Rovere i Jaguare dominirati Britanskim prvenstvom turističkih automobila, uz zapažene rezultate na međunarodnoj sceni.

I sam će Walkinshaw 1984. postati europski prvak za upravljačem Jaguara XJS, a tri godine kasnije povući će se iz svijeta aktivnog utrkivanja. U to je vrijeme TWR bio najaktivniji, posebice u Europi, ali i u australskim utrkama.

Jaguar mu je povjerio vodstvo Le Mans programa, što je rezultiralo čak dvama pobjedama na najvećoj svjetskoj utrci izdržljivosti. Iz tih godina pamtimo i cestovni superautomobil razvijen u TWR-u, Jaguar XJR-15, no Walkinshaw je izašao i na mnogo veću, osvjetljeniju pozornicu Formule 1.

Godine 1991. postao je tehnički direktor momčadi Benetton, vodeći je do šampionskih sezona 1994. i 1995. s Michaelom Schumacherom, čiji je talent osobno prepoznao i preoteo ga Eddieju Jordanu.

Iz TWR-a je u svijet Formule 1 doveo i talentiranog inženjera po imenu Ross Brawn. Neko je vrijeme bio vlasnik 50% tima Ligier, a potom pokušao samostalno doći do vrha, kupivši Arrows. To ga je dovelo do bankrota i propasti TWR-a.

Posljednjih se godina pokušavao vratiti u svijet utrka s novim momčadima, no obolio je od raka, te nakon dugog i neuspjelog tretmana umro 12. prosinca 2010.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo