USPOREDNI TEST

BMW 330i xDrive Touring ili Audi A4 Avant 45 TFSI, bolji je…

-

BMW ima funkcionalniju karoseriju te bolji motor i mjenjač, Audi je ugodniji za vožnju, ima bolju voznu dinamiku i povoljniju cijenu. Autozeitung.de prednost daje bavarskom karavanu…

Izvor: Autozeitung.de

BMW 330i xDrive Touring i Audi A4 Avant 45 TFSI, premium karavani srednje klase (D-segmenta) s turbobenzinskim motorima od 258 i 265 KS, automatskim mjenjačem i pogonom 4×4 nemaju trećeg člana iz Svetog njemačkog trojstva, jer je novi Mercedes-Benz C-klase (W206) u karavanskoj verziji T-model zasad dostupan samo kao C200 s 204 KS i stražnjim pogonom.

Koji je bolji? Među dva vrhunska modela teško je staviti ruku u vatru za jednoga i stoga navodimo ocjenu novinara Autozeitung.de. Riječ je o dva premium karavana srednje klase s uzdužno postavljenim motorom (bitna odrednica), koji se ipak bitno razlikuju.

Audi A4 je izvorno s prednjim pogonom, s ekstenzijom na 4×4 preko razvodnika snage u prednjem dijelu, uz mjenjač iza motora. BMW serije 3 je izvorno sa stražnjim pogonom i ekstenzijom na 4×4 preko razvodnika snage u središnjem sijelu.

Oba su 4-cilindraši 2.0, Audi A4 ima veću snagu – 265 KS pri 5250 – 6500/min, a BMW 330i veći okretni moment – 400 Nm pri 1550 – 4400/min. Audi snagu do razvodnika snage s visko spojkom prenosi 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, a BMW hidrodinamičkim (klasičnim) ZF s 8 stupnjeva.

Audi A44 do stotke malo bolje ubrzava (5,4 s), s hladnim kočnicama malo bolje koči (sa zagrijanim oba imaju isti zaustavni put pri 100 km/h – 34,1 m), a BMW 330i troši decilitar manje od Audija A4 – 8,3 l. Audi A4 je, u osnovnoj ponudi jeftiniji 1800 eura.

Kako su novinari ocijenili pokazuje sljedeća tablica, po kategorijama (prvi stupac): Karoserija, Vozni komfor, Motor/Mjenjač, Vozna dinamika, Ocjena svojstava (međuzbroj), Troškovi/Ekologija, Konačna ocjena.

Ovo je zaključak kojeg potpisuje Marcel Kühler:

Rezultati testa pokazuju da su konkurenta BMW serije 3 Touring i Audi A4 Avant Facelift vrlo izjednačeni u usporedbenom testu: BMW 330i xDrive Touring, koji je iznimno aktivan u vožnji, pobjeđuje s malom razlikom.

No, adut iz München ne donosi samo impresivnu dinamiku vožnje. Postavlja i standard i u pogledu praktičnosti, sigurnosne opreme te udobnosti vožnje. Ali zbog visoke cijene u konačnici odmjeravanje je bilo uzbudljivo

Audi A4 Avant 45 TFSI quattro pobjeđuje skladnijom izvedbom ovjesa i kraćim kočnim putovima kad je sustav hladan, a prijeteće se približava BMW-u zbog niže cijene i troškova. Bez obzira za koji se premium karavan odlučite, oba su sjajni predstavnici svoje klase.

Autor