NA DANAŠNJI DAN

Alex Moulton, izumitelj ovjesa Hydrolastic i bicikla s malim kotačima, rođen 9. travnja 1920.

Foto: Alex Moulton Charitable Trust

Alexander Eric ‘Alex’ Moulton, britanski konstruktor, specijalist za ovjes i izumitelj bicikla s malim kotačima, rođen 9. travnja 1920. u engleskom Stratfordu, blisko je surađivao s korporacijom BMC

Unuk Stephena Moultona, jednog od pionira britanske gumarske industrije, posvetio se razvoju automobilskog ovjesa baziranog na gumenim osloncima. Prvi ‘gumeni ovjes’ razvio je za legendarni Mini, predstavljen 1959., koji mu je, u kombinaciji s malim 10-colnim kotačima, omogućio nevjerojatnu prostranost i funkcionalnost u malim gabaritima.

Kasnije je razvio sofisticiranije sustave poznate kao Hydrolastic i Hydrogas, koje su koristili razni engleski automobili, počevši od popularnog modela Austin 1100, traženog i kod nas, s montažnih traka u Novom Mestu. Potom je sličan ovjes konstruirao za Austinove modele Maxi, Allegro i Metro, do razmjerno nedavnog roadstera MGF.

Koncepciju automobila s malim kotačima prenio je i na bicikle – njegovom su zaslugom konstruirani prvi bicikli sa 16-inčnim kotačima, umjesto standardnih 27 i 28-inčnim. Prednosti malih kotača su povećanje čvrstoće, smanjenje mase i povećanje funkcionalnosti bicikla te mogućnost sklopive izvedbe.

To je sklopljenom biciklu omogućilo da stane u automobilski prtljažnik. Utjecaj na smanjenje stabilnosti i povećanje otpora kotrljanja nisu bili veliki. Na našem je tržištu 70-ih postao popularan bicikl Pony, takve konstrukcije, koje je proizvodila slovenska tvrtka Rog.

Alex Moulton, izumitelj ovjesa Hydrolastic i bicikla s malim kotačima, umro je 9. prosinca 2012.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo