IN MEMORIAM

Alfred Neubauer, legendarni vođa momčadi Mercedes-Benz, umro 22. kolovoza 1980.

Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Alfred Neubauer, rođen 29 . ožujka 1891 u gradu Neutitschein, današnji Novy Jicin, u moravsko-šlezijskoj regiji Češke. jedan je od najznačajnijih ljudi u povijesti autoutrka

Zapazio ga je Ferdinand Porsche dok je radio u tvrtki Austro-Daimler i doveo u Mercedes-Benz. Prešavši u Stuttgart, Ferdinand Porsche je poveo Neubauera, kao trkaćeg vozača. Nakon tek osrednjih rezultata koje je postizao nastupajući u utrkama, 1926. se povukao i proglasio se vođom trkaće momčadi. Uskoro je napravio revolucionarne promjene.

Uloga vođe trkaće momčadi bila dotad posve nepoznata i upravo će je Neubauer pomoći definirati (otprilike u isto vrijeme slično u je uItaliji počeo raditi i Enzo Ferrari). Već je iste godine na utrci na stazi Solitude počeo primjenjivati sustav zastavica i ploča s informacijama za vozače svoje momčadi.

Alfred Neubauer je uveo gotovo vojničku disciplinu, napravivši Mercedes-Benz najorganiziranijom i najspremnijom trkaćom momčadi na svijetu, kako na pripremama i testiranjima, tako i pred očima publike timskim radom u boksu. Teatralan i velike građe, uvijek u prvom planu, postao je gotovo jednaka zvijezda kao i najbolji vozači.

Alfred Neubauer, legendarni vođa momčadi Mercedes-Benz, umro je 22. kolovoza 1980.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo