IN MEMORIAM

Alfred Neubauer, legendarni vođa momčadi Mercedes-Benz, umro 22. kolovoza 1980.

Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Alfred Neubauer (1891. – 1980), jedan je od nesumnjivo najznačajnijih ljudi u povijesti autoutrka, zapazio ga je Ferdinand Porsche dok je radio u tvrtki Austro-Daimler i doveo u Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Prešavši u Stuttgart, Ferdinand Porsche je poveo Neubauera, koji je napravio revolucionarne promjene. Nakon tek osrednjih rezultata koje je postizao nastupajući u utrkama, 1926. se povukao i proglasio se vođom trkaće momčadi.

Ta je uloga bila dotad posve nepoznata i upravo će je Neubauer pomoći definirati (premda moramo napomenuti da je otprilike u isto vrijeme nešto vrlo slično u Italiji počeo raditi i Enzo Ferrari). Već je iste godine na utrci na stazi Solitude počeo primjenjivati sustav zastavica i ploča s informacijama za vozače svoje momčadi.

Uveo je gotovo vojničku disciplinu, napravivši Mercedes-Benz najorganiziranijom i najspremnijom trkaćom momčadi na svijetu, kako na pripremama i testiranjima, tako i pred očima publike timskim radom u boksu. Teatralan i velike građe, uvijek u prvom planu, postao je gotovo jednaka zvijezda kao i najbolji vozači.

Alfred Neubauer rođen je 29 . ožujka 1891 u gradu Neutitschein, današnji Novy Jicin, u moravsko-šlezijskoj regiji Češke, a umro 22. kolovoza 1980. u Stuttgartu.