NA DANAŠNJI DAN

Cliff Allison, britanski vozač školskog autobusa i trkač tima Ferrari, rođen 8. veljače 1932.

Henry Clifford ‘Cliff’ Allison, rođen prije 89 godina u gradu Brough, na istočnoj obali Engleske naslijedit će očevu automehaničarsku radionicu i godinama voziti lokalni školski autobus, no slavu je stekao za upravljačem mnogo bržih vozila…

Foto: Raycrosthwaite, Wikimedia Commons

Nastupao je u Formuli 3, gdje ga je zapazio Colin Chapman i doveo u Lotus. Nakon dobrih rezultata tijekom 1957. i 1958. zapazio ga je Il Commendatore i Allison se 1959. našao u tvorničkoj momčadi Ferrari.

Nije se nametnuo kao vođa u sjajnoj vozačkoj ekipi, ali najbrži rug na 12 sati Sebringa, koju je završio drugi, suvozač mu je bio Jean Behra), pokazao je talent. Nekoliko spektakularnih nesreća i izlijetanja pokazali su i drugu stranu medalje, srećom bez posljedica. Ferrari ga je zadržao i za sljedeću sezonu, a na prvoj utrci Svjetskog prvenstva u Argentini je završio drugi.

Činilo se da su velike stvari pred njim, no na sljedećoj je utrci prevelikom brzinom uletio u šikanu u Monte Carlu. Doživio je iznimno teške ozljede i šesnaest dana preležao u komi, u obližnjoj francuskoj bolnici. Kada se probudio, bio je sposoban razgovarati na francuskom, jeziku kojeg kao pravi domoljubni Englez do nesreće nije znao ni beknuti!

Oporavak je trajao dugo, a sentimentalnosti tada nije bilo, Allisona nije čekalo mjesto u Maranellu. Umjesto toga 1961. je vozio privatni Lotus momčadi UDT-Laystal, no u Spa je doživio još jednu tešku nesreću, a lom oba koljena i zdjelice nagnao ga je da zauvijek prekine trkaću karijeru i vrati školskom autobusu.

Cliff Allison, britanski vozač školskog autobusa i trkač tima Ferrari, umro 7. travnja 2005.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin