IN MEMORIAM

Colin Chapman, otac Lotusa i monocock bolida Formule 1, umro 16. prosinca 1982.

Foto: Lotus
Foto: Lotus

Anthony Colin Bruce Chapman, rođen 19. svibnja 1928. u Londonu, slavni engleski konstruktor i manje uspješan vozač, koji je 1952. osnovao Lotus

Foto: Lotus

Njegov bolid ostvaruje prvu pobjedu 1960. na VN Monte Carla. Svjetsku slavu postiže 1963., kad konstruira Lotus 25, prvi bolid u Formule 1 s monocock strukturom karoserije (jedinstven sklop kabina, nosači motora i podvozja), s kojim Jim Clark te godine osvaja titulu prvaka svijeta.

Premda se izmijenila struktura materijala, iz aluminijske u kompozitnu, ojačanu ugljičnim vlaknima, Chapman 1965. vodi Lotus do svjetske titule Formule 1 i pobjede na utrci 500 milja Indianapolisa.

Proslavio se i cestovnim modelima Lotus Seven, Elite, Elan… Pod Chapmanovim vodstvom Lotus u Formuli 1 ostvaruje sedam konstruktorskih naslova i šest vozačkih titula.

Posebno je bio vezan s Jimom Clarkom, dvostrukim svjetskim prvakom Formule 1 (1963. i 1965.) te ga je teško pogodila njegova pogibija 1968.

Osobno je inzistirao da Jochen Rindt 5. rujna 1970. sjedne bolid Lotus 72 na utrci za VN Monze, premda Rindt nije bio zadovoljan izvedbom, a praktički je već osigurao titulu.

U teškoj nesreći, izazvanoj lomom kočnog mehanizma na prednjem desnom kotaču, Rindt je izgubio život te je, zahvaljujući povoljnom ishodu utrke, kao prvi u povijesti posthumno osvojio titulu prvaka Formule 1. Chapman je optužen kao jedan od krivaca za tu tragediju.

Colin Chapman, otac Lotusa i monocock bolida Formule 1, umro je 16. prosinca 1982. od srčanog udara.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo