IN MEMORIAM

Ferry Porsche, njemački konstruktor, sin Ferdinanda Porschea, najvećeg od najvećih, umro 27. ožujka 1998.

Foto: Porsche

Rodoslovno stablo obitelji Porsche noćna je mora za one koji laicima žele objasniti detalje iz njihove prebogate povijesti…

Nije  rijedak slučaj da ljudi iz tri generacije iste obitelji nose isto ime i prezime, no kada se zalomi da su va trojica usto bili i genijalci koji su, svaki na svoj način, ostavili dubok trag u povijesti automobila, stvari izmiču kontroli.

Ferdinand Anton Ernst Porsche, popularno zvani Ferry (1909. – 1998.), istinski je “velikan iz sjene” europske autoindustrije. Sin mu je bio Ferdinand Alexander Porsche, zvani Butzi (1935. – 2012.), dizajner kultnog coupea Porsche 911, najuspješnijeg tržišnog sportskog automobila u povijesti, a otac legendarni Ferdinand Porsche (1875. – 1951.), bez nadimaka, najveći automobilski konstruktor svih vremena.

Upravo je Ferry Porsche, rođen 19. rujna 1909. u Bečkom Novom Mjestu, najzaslužniji za profiliranje obiteljske tvrtke Porsche u jednog od najuglednijih svjetskih proizvođača automobila. Ferry Porsche je zarana pronašao sebe u inženjerskom pozivu, surađujući u timovima pod očevim vodstvom, prvo u tvrtku Daimler-Benz, a kasnije i u sklopu neovisnog konzultantskog ureda, koji će raditi na ključnim projektima 30-ih – Auto Union i Volkswagen.

Nakon II svjetskog rata Ferdinand Porsche stariji proveo je 22 mjeseca u francuskom zatvoru, dok je Ferry u prvim poslijeratnim godinama uspio etablirati obiteljsku tvrtku, razvivši pritom i prvi legendarni Porsche 356.

Zanimljivo, prvih je pedesetak primjeraka trebalo biti proizvedeno u austrijskom mjestu Gmünd, u Koruškoj blizu Villacha (svakako vrijedi posjetiti ondašnji muzej automobila), a tek su se 1949. uspjeli vratiti u Zuffenhausen, sjeverno od Stuttgarta, gdje im je nominalno bio  konstrukcijski ured.

Nakon toga počinje fantastična priča o uspjehu obiteljske tvrtke, kojom će Ferry Porsche rukovoditi sve do umirovljenja 1989. Nakon toga se povukao na obiteljsko imanje u Austriji. Ferry Porsche, njemački konstruktor, sin Ferdinanda Porschea, najvećeg od najvećih, umro je 27. ožujka 1998.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo