SRETAN 71. ROĐENDAN

David Richards, velški automobilski biznismen i reli suvozač, rođen 3. lipnja 1952.

David Richards pilotsku je dozvolu dobio sa 17 godina, a već kao 24-godišnjak osnovao je konzultantsku tvrtku, specijaliziranu za područje automobilskih utrka.

David Richards će pristupom poslovnog čovjeka sagradit će poslovni imperij koji je postigao uspjeh u gotovo svakoj grani automobilizma, no slavu je stekao prvo zbog vlastitih nastupa. Bio je jedan od najboljih relijaških suvozača sedamdesetih, a vrhunac karijere na tom planu bila je svjetska titula 1981. koju je osvojio Ari Vatanen vozeći Ford Escort.

Sponzor tvrtka Ford bila je duhanska tvrtka Rothmans, koju je Richards spojio s tvrtkom Porsche, u najavi najuspješnijih relijaških godina te tvrtke. Uvelike se bavio i vođenjem momčadi i organizacijom natjecanja, a 1984. je aktivnosti u velikoj mjeri objedinio pod kapom tvrtke Prodrive, koju je tada osnovao.

Nakon relijaških uspjeha s BMW-om uslijedila su gotovo dva desetljeća suradnje s tvrtkom Subaru, kojima se Prodrive upisao u povijest. Colin McRae, Richard Burns i Petter Solberg osvajali su titule u plavo-zlatnim modelima Subaru Impreza. kasnija kratka suradnja s timom Mini nije bila toliko uspješna.

Richards je proširio aktivnosti tvrtke na nekoliko razina, od BTCC prvenstva preko Le Mansa do australskih V8 Supercars. U Formuli 1 Richards je vodio momčadi Benetton i BAR, no ulazak Prodrivea s vlastitom momčadi ostao je nedosanjana ambicija, premda su nekoliko puta bili na rubu ostvarenja.

Od 2007. kada je na čelu konzorcija bliskoistočnih ulagača preuzeo tvrtku od Forda, Richards brine i o cestovnim i trkaćim automobilima Aston Martin, a Prodrive je vodio i projekt uključenja tvrtke Mini u WRC. U ovom kratkom osvrtu nabrojali smo tek dio automobilističkih poslova ovog zanimljivog britanskog entuzijasta.

Autor

Preporučeni sadržaj