IN MEMORIAM

Herbert Austin, inovator je motorizirao Ujedinjeno kraljevstvo, umro 23. svibnja 1941.

Herbert Austin, rođen 8. studenoga 1866. u engleskom selu Little Missenden, jedan je od istinskih velikana iz vremena razvoja masovne motorizacije…

Razmjerna opskurnost prezimena Austin danas proizlazi iz nemarnosti njegovih nasljednika, koji su desetljećima sustavno uništavali englesku automobilsku industriju. Austin zato danas nije brend kakav su Ford ili Citroën, no nasljeđe ovog velikana ipak posredno živi u nekima od najuglednijih svjetskih proizvođača automobila.

Herbert Austin, rođen 8. studenoga 1866. u engleskom selu Little Missenden s 18 je godina emigrirao u Australiju, gdje je ubrzo došao na glas kao inovator na ondje vrlo popularnom i unosnom području strojeva za šišanje ovaca! Neke od patenata prodao je kompaniji Wolseley, za koju je radio, u zamjenu za vlasnički udio.

Potom se s Fredericom Wolseleyom vratio u Englesku, gdje su pored strojeva za šišanje ovaca počeli proizvoditi i bicikle, a kasnije i automobile. Austin je 1905. u Longbridgeu pored Birminghama osnovao vlastitu tvrtku za proizvodnju automobila, koja je uskoro postala jedna od uspješnijih u Velikoj Britaniji, prvenstveno zahvaljujući širokoj gami proizvoda. Rat su Austinove tvornice provele u proizvodnji municije, no nakon njega se našao u financijskim poteškoćama…

Tvrtku preuzeo stečajni upravitelj. No 1922. sreća se osmjehnula: Austin je predstavio jeftin, a kvalitetan automobil Austin Seven, koji će ostati u proizvodnji punih 17 godina, prodati se u 290.000 primjeraka, motorizirati Otok, ali i poslužiti kao inspiracija nekima od danas najuglednijih svjetskih proizvođača automobila da i oni krenu u posao.

Prvi BMW uopće, model Dixi, bio je licencno izdanje modela Austin Seven, Nissan svoje začetke također ima u kopijama ovog modela, doduše nelicenciranima, a Jaguar je počeo posao izrađujući atraktivnije karoserije za mali Austin.

Okićen i plemićkom titulom, Herbert Austin, barun od Longbridgea, preminuo je 23. svibnja 1941. ni ne sluteći da će u narednih nekoliko desetljeća njegova tvrtka polako uvenuti i ostati gotovo zaboravljena.

Autor

Preporučeni sadržaj