NA DANAŠNJI DAN

Jamsetji Nusserwanji Tata, osnivač tvrtke Tata, rođen 3. ožujka 1839.

Jamsetji Nusserwanji Tata, rođen 3. ožujka 1839. u indijskom gradu Navsari, pokrajini Gujarat, osnivač grupe Tata, najveće indijske konglomeratske tvrtke…

Njegovi ambiciozni poduhvati pomogli su Indiji katapultirati u ligu industrijaliziranih zemalja. Jamsetji Nusserwanji Tata rođen je u obitelji Parsi. Jamsetji je bio prvo dijete i sin jedini . Nakon što je 1858. diplomirao na Elphinstone Collegeu u Bombaju (danas Mumbai), pridružio se očevoj tvrtki za trgovinu izvozom i pomogao u osnivanju njezinih podružnica u Japanu, Kini, Europi i Sjedinjenim Državama. Godine 1868. Jamsetji je osnovao trgovačko poduzeće koje je kasnije evoluiralo u Tata Group.

Godine 1872. Jamsetji Nusserwanji Tata se usredotočio na proizvodnju pamuka i kasnije osnovao mlinove u Nagpuru, Bombayu i Coorli. Njegova su poduzeća bila poznata po učinkovitosti, po poboljšanoj politici zaštite rada i po uvođenju finijih vrsta vlakana. Planirao je i hidroelektrane na području Bombaya koje su 1906. postale tvrtka Tata Power. Godine 1901. Jamsetji je počeo organizirati prve velike željezare u Indiji, a šest godina kasnije one su uključene kao Tata Iron and Steel Company (sada Tata Steel ).

Pod vodstvom njegovih sinova, Sir Dorabji Jamsetji Tata (1859–1932) i Sir Ratanji Tata (1871–1932), Tata Iron and Steel Company postala je najveći proizvođač čelika u privatnom vlasništvu u Indiji i jezgro grupe tvrtki koje ne proizvode samo tekstil, čelik i hidroelektrana, ali i kemikalije, poljoprivredna oprema, kamioni, lokomotive i cement. Jamsetjijevi drugi komercijalni pothvati uključivali su palaču Taj Mahal, prvi luksuzni hotel u Indiji.

Nakon Jamsetjijeve smrti 1904., njegova je obitelj zadržala kontrolu nad Tata Grupom i izgradila je u globalni konglomerat koji je početkom 21. stoljeća uključivao više od 100 tvrtki. Poznati filantrop, Jamsetji je osnovao J.N. Tata Endowment 1892. godine, koji je potaknuo indijske studente da nastave s visokim obrazovanjem. Godine 1898. donirao je zemljište za istraživački institut u Bangaloreu (Bangaluru), a njegovi sinovi su na kraju (1911.) tamo osnovali Indijski institut za znanost.

Obitelj Tata postala je možda najvažniji privatni financijer tehničkog obrazovanja i znanstvenih istraživanja u Indiji.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo