VOLKSWAGEN BUBA

Testne vožnje KdF-Wagena, legendarne Volkswagen Bube, počele 22. listopada 1936.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Buba, najprodavaniji automobil svih vremena, legenda, jedan od prvih u povijesti prošao je rigorozan program testiranja prototipova… 

Ne računamo li idejne prethodnike pod značkama Zündapp, NSU i Tatra, prva su dva prototipa budućeg modela KdF Wagen bila dovršena već 1935., tri godine prije početka proizvodnje. Sljedeća tri ručno sklopljena prototipa su 22. listopada 1936. krenula na prve probne vožnje okolicom Stuttgarta.

Foto: Volkswagen

Nije još bilo ni grada Wolfsburg, a kamoli tvornice u njemu. Sljedeće godine Daimler-Benz je priskočio u pomoć i proizveo čak 30 primjeraka budućeg ‘Narodnog automobila’, koji će biti podvrgnuti opsežnom testnom programu. Danas je među povjesničarima ta serija modela poznata kao VW30, dok su tri ranija testna prototipa znana kao VW3.

Vladina organizacija DAF preuzela je testiranje u trajanju od gotovo tri milijuna kilometara, kojim je trebalo dokazati da je VW30 prebolio nedostatke uočene na inicijalnim testovima. Časnici SS-a neumorno su nabijali testne kilometre, a plod njihovih zabilježaka u velikoj je mjeri predodredio kasniji razvoj, robusnost i pouzdanost  modela Volkswagen Buba.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo