121. OBLJETNICA

Packard Model A, prvi auto američke legendarne marke, proizveden 6. studenoga 1899.

Mnogo je velikih imena autoindustrije propalo i nestalo, no za malo kojom valja toliko žaliti kao za sjajnom, luksuznom markom Packard, koja je više od pola stoljeća bila pojam prestiža i odabir uspješnih…

Naprosto, u presudnom su trenutku karte bile pogrešno ispremiješane i tvrtka je ostala na vjetrometini, izvan detroitske Velike trojke, bez dostatnih sredstava za nastavak borbe s njima.

Što je velika šteta jer bi u nekom pravednijem svijetu Packard i danas morao stajati rame uz rame s brendovima Lincoln i Cadillac, kao i s europskim i japanskim premium brandovima.

Sve je počelo 6. studenoga 1899., kad je prvi automobil kojeg je James Ward Packard, proizvođača električnih žica iz Warrena u američkoj saveznoj državi Ohio, dovršen i njime obavljena probna vožnja.

Packard je već dvije godine ranije konstruirao motor, no tek ga je nezadovoljstvo 1898. kupljenim automobilom marke Winton Motor Carriage natjeralo da sam pokuša proizvesti bolje vozilo.

Samo tri mjeseca nakon osnutka tvrtke proizveo ga je, a dva mjeseca kasnije i prodao taj Packard Model A s jednocilindričnim motorom od 12 KS. Tako je počeo put k uspjehu jedne od najznačajnijih luksuznih marki u automobilističkoj povijesti.

Autor