benzinsko-električna jurilica za reli

Honda CR-V Hybrid Racer: Top Gun hibrid snage 811 KS, zvijezda relija

SUV nije najbolja osnova za model visokih performansi, ali Ford se u Svjetskom reli prvenstvu natječe Pumom, a Honda je predstavila poseban projekt: CR-V Hybrid Racer

Honda CR-V Hybrid Racer zadržava kućište osnovnog modela CR-V, ali mu daje Top Gun mehaniku ništa manje nego za Indy Car. Riječ je o jedinstvenom projektu koji nije predviđen za tržište, nego za svjetsko prvenstvo u reliju. Formula na kojoj je razvijena Honda jednostavna je koliko i luda: zadržava estetiku SUV-a, s Top Gun mehanikom.

Misija je dobro odrađena, jer je napravljen impresivan hibridni model za reli, s mnogo steroida: karoserija je znatno proširena, a branici preuzimaju ulogu spojlera i usisnika zraka. Straga je masivan spojler, vrata su podizna, a stražnji se dio može otvoriti na pola.

Uz impresivan stil, mehanički je dio vrlo zanimljiv. Toplinsko srce je biturbo benzinac 2.2 V6 na 100% obnovljivo gorivo, koje je razvio Shell, s dva elektromotora snage 150 kW, za pogon 4×4. Rezultat je zvijer od 811 KS, nevjerojatne brzine (zasad performanse nisu objavljene). Cijela je mehanika nakrcana komponentama visokih performansi.

Prednji je ovjes preuzet od modela Acura NSX GT-3 Evo22, a stražnji od jurilice Dallara IR-18 Indy. Kočni sustav je Brembo s karbo-keramičkim diskovima, sprijeda 380 mm i straga 355 mm. David Salters, predsjednik i tehnički direktor Honda Performance Developmenta, rekao je: “Ovo vozilo je Indy Car ‘zvijer’ u ‘ovčjoj koži’ modela Honda CR-V”.

Honda CR-V Hybrid Racer je elektrificirani laboratorij za istraživanje mogućnosti hibridne tehnologije i 100% obnovljivih goriva, zanimljiva kombinacija CR-V-a i Indy Cara.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo