ANALIZA ZRAKOPLOVNE NESREĆE

Na Braču, izvjesno, nije bio pad zrakoplova Cessna 172 nego prinudno udarno slijetanje

Pad sigurno ne bi preživjeli svi, možda nitko, a uzrok za prinudno udarno slijetanje (crash landing) zrakoplova Cessna 172 najvjerojatnije bio je otkaz motora, zbog tehničkog kvara ili problema s gorivom (kvantiteta i kvaliteta)

Autor: Željko Marušić

Nikad u povijesti avijacije pad zrakoplova, kad je bilo više od jedne osobe u zrakoplovu, nisu preživjeli svi. To je tehnički i biomehanički nemoguće, što je, nažalost potvrdila nesreća zrakoplova Cessna 182, 29. svibnja 2022. kod Slunja. Jutros na Braču, kod Pustinje Blaca, sportski zrakoplov Cessna 172 s tri osobe nije pao, odnosno srušio se, nego je prinudno, udarno sletio (crash landing). To jasno potvrđuje činjenica da su sve tri osobe preživjele, uz ozlijede.

Cessna 172, visokokrilac s upornicama i fiksnim stajnim trapom idealan je za obuku pilota, jer je jednostavan i pouzdan te lak za upravljanje. Zvuči kao anegdota, ali je činjenica, koja se govori pilotima početnicima. “Ako ste na dovoljnoj visini, a zrakoplov upadne u kovit, zbog sloma uzgona ili gubitka uzdužne i poprečne stabilnosti pa vas uhvati panika – pustite komande i zatvorite oči. Zrakoplov će se sam stabilizirati!“

S druge strane, na tom zrakoplovu, jednostavne, pouzdane i redundantne konstrukcije, osim motora, praktički nema se što pokvariti. Stoga, sasvim izvjesno, Cessni 172 je pri letu na južnoj strani Brača otkazao motor, zbog kvara (otkaza nekog sustava ili dijela) ili goriva (kvantitete i kvalitete). Zbog iznimne stabilnosti i niske sletne brzine (može letjeti brzinom od 80 km/h) otkaz motora u Cessni nije veliki problem. Razmjerno jednostavno se odvija postupak prinudnog slijetanja, ali ako su ispunjena dva uvjeta: dobri vremenski uvjeti i raspoloživo mjesto za slijetanje.

Nažalost, Cessni 172 je jutros, na južnoj strani Brača, kod Pustinje Blaca, pri prinudnom slijetanju, na raspolaganju bio samo jedan od dva nužna uvjeta – dobri vremenski uvjeti. Tada prinudno slijetanje prelazi u udarno (crash landing), što je jutros bilo na Braču. Kad su mehanički problemi u pitanju, moguć je i otkaz upravljačkog sustava, ali je kod Cessne 172, zbog solidne, jednostavne i redundantne izvedbe to vrlo. vrlo rijetko. I tada bi zrakoplov pao, ne bi bio moguć nikakav postupak slijetanja, a posljedice bi bile tragične.

A kad kod Cessne otkaže 4-cilindarski zrakom hlađeni bokserski motor Lycoming IO-360, jednake osnovne koncepcije kao motor izvorne Volkswagen Bube, sa središnjim bregastim vratilom i magnetskim paljenjem, najpouzdaniji klipni zrakoplovni motor ikada napravljen, to, u pravilu, ukazuje na propuste i greške u održavanju i/ili korištenju zrakoplova (ulijevanje premalo goriva, kontaminiranog goriva ili pogrešnog goriva).

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo