DOBRO JE ZNATI

Frank Stephenson, dizajner novog Minija rođen je kad je predstavljen prvi

Frank Stephenson podario nam je dva najuspješnija retroautomobila, nove modele Mini i Fiat 500

Premda mu ime ne zvuči osobito arapski, Frank Stephenson je rođen 3 listopada 1959. u Casablanci. Otac Norvežanin i majka Španjolka preselili su onamo i potražili sreću u Maroku. Nakon susreta s jednom jurilicom  Ferrari Dinom u lokalnoj kasabi, njihov se sin odlučio posvetiti crtanju automobila – i više nego uspio u tome.

Danas je u tvrtki McLaren, nakon bogate karijere u BMW-u i raznim tvrtkama grupacije Fiat skrasio se u ambicioznom cestovnom odjelu (zapravo, legalno zasebnoj kompaniji) čuvene britanske F1 momčadi, koji sprema seriju modela kojima će postati ozbiljan igrač na malom ali profitabilnom tržištu sportskih superautomobila.

No dizajni kojima nas je Stephenson najviše zadužio ipak su dva malena retroautomobila, novi Mini i slatki Fiat 500. Zanimljivo je da je točno na dan Stephensonovog rođenja u Londonu, na upravo otvorenom salonu automobila, publika napokon mogla uživo vidjeti novi mali model Mini, zajednički projekt tvrtki Austin i Morris, o kojem su novinari oduševljeno pisali već nekoliko mjeseci.

Ništa nije prepušteno slučaju, nekoliko tisuća primjeraka već je bilo sklopljeno, spremno za početak isporuke kupcima. Uistinu, tko bi mogao predvidjeti da će Mini u tolikoj mjeri promijeniti automobilski svijet da će četrdeset godina kasnije dječak rođen tog istog dana nacrtati njegovog nasljednika? Zacijelo samo Rod Serling, autor čuvene tv serije Zona sumraka. Čija je premijerna epizoda emitirana na mreži CBS – prethodne večeri!

Autoblog, jedan od najutjecajnijih automobilskih izdanja 2008. ga je nazvao jednim od najboljih dizajnera novog doba, a 2018. je postao šef dizajna nove tvrtke za proizvodnju zrakoplova Lilium…

Autor

Preporučeni sadržaj