DOKTORE, POMOZITE

Alfa Romeo 159 1.9 JTD (2010.): motor iznenada ostaje bez snage nakon prelaska neravnine

Alfa Romeo 159 1.9 JTD 16V ima kvalitetan turbodizelski motor, solidniji i pouzdaniji od Volkswagenovog 2.0 TDI, a problem je vjerojatno u potenciometru ‘papučice gasa’

PITANJE ČITATELJA

Alfa Romeo 159 1.9 JTD 16V, 150 KS, 2010., 294.000 km, u vožnji motor iznenada ostane bez snage, najčešće kad vozim na neravnoj cesti, potom se stanje stabilizira, pa se nakon nekog vremena problem ponavlja…

ODGOVOR DOKTORA

Alfa Romeo 159 ima kvalitetan turbodizelski motor 1.9 JTD 16V, za kojeg mnogi tvrde da je čak bolji od usporedivog Volkswagenovog 2.0 TDI iz te generacije. Taj motor će ostati i zapisan u povijesti kao prvi koji je ugradio sustav direktnog dizelskog ubrizgavanja Common-rail.

Prema simptomima, kvar na potenciometru ‘papučice gasa’ (točnije ‘papučice snage’), koji se isporučuje, a i mijenja u sklopu s pripadajućim senzorom. Savjetujemo vam da u sklopu dijagnostike provjerite tlakove kompresije i prednabijanja (iza turbopunjača), jer po tome možete ocijeniti stanje motora i nužnost popravaka.

Ako je motor u dobrom stanju tlakovi kompresije su minimalno 30 bara, a tlak prednabijanja, iza turbopunjača treba biti najmanje 0,7 pri 2000/min. Ako su pak tlakovi niži od navedenoga, došlo je do istrošenja motora te će biti nužan ozbiljniji zahvat.

Autor

Preporučeni sadržaj