SRETAN 77. ROĐENDAN

Don Whittington, pobjednik 24 sata Le Mansa i krijumčar droge, rođen 23. siječnja 1946.

Foto: indy500autographs.com
-

Autoutrke su skup sport i nije malo zabilježenih slučajeva tijekom povijesti kada je sudjelovanje nekog vozača ili momčadi na utrkama financirano novcem sumnjivog podrijetla

Mnogi takvi slučajevi nisu nikada otkriveni, no neki jesu i njihovi su počinitelji osuđeni na zatvorske kazne. Možda najpoznatiji takav slučaj 1986. odveo je u zatvor braću Billa i Dona Whittingtona, kada se pokazalo kako su svoju strast za utrkivanjem avionima i automobilima financirali švercom marihuane iz Kolumbije u SAD.

Njihove trkaće karijere naprasno prekinute odlaskom na odsluženje dugogodišnjih zatvorskih kazni, a u čitavu priču bilo je upleteno još nekoliko poznatih vozača IMSA utrka. Braća su 1970-ih postigla solidne uspjehe u utrkama aviona, a bili su i vlasnici poznate staze Road Atlanta, te nastupali na Indy 500 i NASCAR utrkama.

Trenutak slave ipak im je donijela pobjeda na utrci 24 sata Le Mansa 1979. Favorizirani, brži prototipovi redom su odustajali iz utrke i jedini konkurent bolidu Porsche 935, kojeg su braća dijelila s njemačkom trkaćom legendom Klausom Ludwigom (koji je odradio najveći dio kišom natopljenih sati) bio je isti takav automobil Dicka Barboura za čijim su se upravljačem izmjenjivali Rolf Stommelen, holivudska zvijezda Paul Newman i sam Barbour.

U jednom se trenutku sve činilo izgubljenim, kada je vodeći Porsche 935 stao na Hunaudieresu zbog problema s turbopunjačem. Trenutak inspiracije Billa Whittingtona doveo je bolid ekipe Porsche Kremer Racing do pobjede: Bill je, naime, otkopčao kombinezon i pomokrio se po turbopunjaču, ohladivši ga dostatno da ga može popraviti i nastaviti utrku!

Autor