VELIKAN IZ SJENE

Emile Levassor (1843. – 1897.): Francuz koji je zapravo izumio automobil

Emile Levassor se razlikovao od ostalih pionira, koji nisu razmišljali izvan okvira klasične kočije s dodanim motorom, niti su shvaćali kako novom prijevoznom sredstvu treba novi, drukčiji pristup…

Foto: Émile Levassor i Louise Sarazin-Levassor na startu utrke 1895. Paris-Bordeaux-Paris

Pravi otac automobila, Emile Levassor rođen 21. siječnja 1843. u francuskom gradiću Marolles-en-Hurepoixu, 1880-ih je počeo raditi na razvoju licencnih motora i vozila Daimler. Partner mu je bio René Panhard te su osnovali tvrtku Panhard-Levassor.

Svjestan ograničenja koncepta kočije, Levassor je 1891. iznova konstruirao vozilo, s motorom sprijeda i stražnjim pogonom, te uveo mjenjač i vodeno hlađenje – samo da bi taj koncept, kojim je uistinu rođen automobil, ubrzo bio nazvan po Panhardu!

Emile Levassor je 1895., u automobilu vlastite konstrukcije, s 2-cilindarskim motorom Daimler Phoenix, snage 4 KS pri 750/min, stvarno, ali ne i formalno (!) pobijedio na utrci od Pariza do Bordeauxa i natrag.

Sljedeće mu je godine sreća okrenula leđa. U pokušaju izbjegavanja psa tijekom utrke Pariz-Marseille-Pariz 1896. teško je stradao i ubrzo, ne oporavivši se, 14. travnja 1897. preminuo.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo