JEDAN OD NAJVEĆIH

Gottlieb Daimler (1834. – 1900.), legendarni njemački konstruktor, pionir automobila

Gottlieb Wilhelm Daimler, rođen 17. ožujka 1834., život je posvetio razvoju i usavršavanju motora s unutarnjim sagorijevanjem te istraživanju načina njegove primjene u različitim vozilima i drugim aplikacijama…

U tome mu je nesebično pomagao Wilhelm Maybach, desna ruka i vjerni suradnik tijekom mnogo desetljeća. Daimler i Maybach su nakon boravka u Deutzu osnovali vlastitu tvrtku i radili na poboljšavanju Ottovog patenta.

Tijekom 1880-ih ugradili su benzinski motor na bicikl, kreirajući tako prvi motocikl, potom u prvi automobil s četverotaktnim motorom i četiri kotača, te u čamac.

Pored toga, ugradili su ga i u tramvaj, kao i u balon, postavši pioniri motornog transporta na vodi, zemlji i u zraku. Prodaja motora, ponajviše za ugradnju u brodove, bila je glavno područje posla Daimlerove tvrtke, no 1892. je počela i prodaja automobila.

Svađe s ulagačima i krhko zdravlje nakratko su naveli i Daimlera i Maybacha na napuštanje vlastite tvrtke, no 1894. su se vratili i upravljali njom sve do Daimlerove smrti, 6. ožujka 1900., povezane s višegodišnjim srčanim problemima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin