OLOVNI BENZIN

2. veljače 1923. u SAD-u počela prodaja novorazvijenog benzina Ethyl, s dodatkom olova

Prije 98 godina u američkom Daytonu (Ohio), South Main Street, počela prodaja benzina s dodatkom olovnog tetraetila, koji je omogućio povećanje stupnja kompresije te učinkovitosti i snage benzinskih motora…

Thomas Midgeley Jr (1889. – 1994.). u General Motorsovom istraživačkom centru je 9. prosinca 1921. otkrio da dodavanje tetraetilnog olova benzinu daje željeni efekt eliminacije neželjenih, iznenadnih detonacija.

A to je rješenje, tehnički superiorno dotad najčešće korištenom etilnom alkoholu, korporacija mogla patentirati i zarađivati na svakom napunjenom spremniku goriva! Midgeley nije bio u Daytonu, ležao je u bolnici zbog teškog otrovanja olovom.

Preživio je, no neki njegovi kolege nisu, smrtni slučajevi vezani za trovanje olovom vrlo su se brzo raširili naftnom industrijom, a kasnije i diljem svijeta, s učestalošću upotrebe olovnog benzina.

Time Magazine je olovni benzin proglasio jednim od 50 najgorih pronalazaka u povijesti. Od 1970-ih počeo se povlačiti s tržišta i početkom 2000-ih potpuno je izbačen iz upotrebe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin