NA DANAŠNJI DAN

Enzo Ferrari, slavni Il Commendatore rođen 18. veljače 1898.

Foto: Ferrari

Enzo Ferrari, jedan od najpoznatijih i najvažnijih ljudi u čitavoj povijesti automobilizma…

… utemeljitelj najuspješnije sportske momčadi Scuderia Ferrari, i najslavnijeg proizvođača sportskih automobila. Enzo Anselmo Ferrari rođen je 18. veljače 1898. u razmjerno imućnoj modenskoj obitelji. No, u I. svjetskom ratu obiteljski je posao propao. Enzovi otac i brat umiru u epidemiji gripe, a on se 1919. zaposlio u maloj tvornici automobila CMN i počeo nastupati na utrkama. Dvije godine kasnije prelazi u Alfa Romeo.

Trkaća karijera išla mu je sve bolje, no nikada nije bio zainteresiran samo za nju, paralelno se bavio i mehaničarskim poslom, ali i organizacijom trkaće momčadi. Godine 1929. osnovao je momčad Scuderia Ferrari, koja se bavila pripremom Alfa Romea za utrke.

Najveći trkaći uspjesi milanske tvrtke uslijedili su upravo dok se Ferrari brinuo o njihovom trkaćem programu te se osobno prestao utrkivati. Nakon odlaska iz tvrtke Alfa Romeo po zaštićenom ugovoru nije smio koristiti vlastito ime pa je na GP Brescia 1940. debitirala njegova nova momčad Auto Avio Costruzioni.

Nakon rata više nije bilo zapreke korištenju svog imena i od 1947. Ferrari pod njim proizvodi trkaće i cestovne automobile, koje krasi slavni amblem, Propeti konjić. Dijelom zbog ugleda stečenog tijekom rada za Alfa Romeo, a dijelom i zbog iznimne uspješnosti trkaćih automobila, nova se tvrtka u samo nekoliko godina prometnula do statusa najpoznatijeg proizvođača vrhunskih sportskih automobila na svijetu.

Kada je utrkivanje postalo preskupo za malenu tvornicu, potražen je strateški partner. Isprva se činilo da će to biti američki gigant Ford, no na kraju je tvrtka ipak ostala u talijanskim rukama, 1969. Fiat je ušao u vlasničku strukturu. Za razliku od tvrtke Ford, Fiat je Enzu dozvolio zadržavanje kontrole nad onim što je njemu bilo najznačajnije, trkaćim programom.

Iz svog je modenskog ureda Ferrari očinski upravljao tvrtkom i, pogotovo, njenim trkaćim uspjesima diljem svijeta, sve do smrti 14. kolovoza 1988. I njegovi su nasljednici uspjeli nastaviti tradiciju, tako da je sve do danas neupitna Ferrarijeva vodeća uloga u svijetu utrka i sportskih automobila.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo