SRETAN 52. ROĐENDAN

Jacques Villeneuve, svjetski prvak u Formuli 1 1997., rođen 9. travnja 1971.

Otac mu je bio jedan od najpopularnijih vozača u povijesti Formule 1, Gilles Villeneuve, pa se Jacques počeo natjecati kako bi osvojio ono što njegov otac, zbog prerane smrti, nije uspio, titulu svjetskog prvaka u Formuli 1

Jacues Villeneuve, rođen prije 50 godina u Quebecu (Kanada), 1997. je uspio u tom naumu, nadmašivši očeve rezultate na svakom polju, osim brojem obožavatelja. Trkaći počeci u Italiji nisu bili blistavi, no kad je otišao nastupati u japanskim i američkim serijama, stigle su pobjede i naslovi.

Već u prvoj sezoni u CART seriji 1994. završava drugi na Indy 500, a za sljedeću sezonu ždrijebom izvlači trkaći broj 27, isti onaj koji je u Formuli 1 neraskidivo vezan za sjećanje na njegovog oca! Dominira sezonom, osvajajući i Indy 500 i titulu prvaka, a krajem sezone potpisuje ugovor s timom Williams, tada najboljim u Formuli 1.

Skoro je uspio pobijediti već u prvom F1 nastupu 1996., a tijekom sezone je Damon Hill, momčadski kolega jedinog konkurenta u borbi za naslov imao upravo u njemu. Završava drugi, no to ispravlja 1997., kad osvaja titulu nakon velike borbe s Michaelom Schumacherom, koja završava Nijemčevim pokušajem izbacivanja Villeneuvea sa staze, diskvalifikacijom i brisanjem rezultata.

Nakon ostvarenja životnog cilja Jacques još devet godina nastupa za razne F1 momčadi, no bez većih uspjeha, tek s nekoliko trećih mjesta. Ipak je uživao priličnu popularnost, kako zbog vožnji, tako zbog britkog jezika i u današnjem svijetu utrka rijetke osobine neuvijenog govora.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo