SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen Passat B9 (2024.): premijera predvodnika srednje klase, samo u karavanskoj izvedbi

Foto: Volkswagen
-

Volkswagen predstavlja devetu generaciju poslovno-obiteljskog modela, Passat od sada samo u karavanskoj verziji Variant

Od 1973. kad je lansiran Volkswagen Passat, jedan od najuspješnijih vozila srednje klase, proizveden je u više od 34 milijuna primjeraka. To je i najprodavanije vozilo tvrtke iz Wolfsburga, nakon modela Volkswagen Golf i Volkswagen Buba. Svjetska premijera devete generacije modela Volkswagen Passat, B9, bit će na salonu IAA Mobility u Münchenu (5. do 9. rujna 2023.) Na tržištu se očekuje početkom 2024. Po prvi put bit će ponuđen isključivo u karavanskoj verziji – Variant, s tri nova plug-in i blaga hibridna pogona te pet turbobenzinskih i turbodizelskih motora.

Tih i prostran Passat Variant nudi visoku razinu udobnosti putovanja i bit će opcijski dostupan s novim prilagodljivim voznim sklopom (DCC Pro) i novim ergoActive sjedalima (s pneumatskom masažom na točkama). Volkswagen je potpuno novo razvio intuitivno upravljanje i napredne značajke četvrte generacije modularne infotainment matrice (MIB4). Novi Passat također može opcijski samostalno parkirati i prelaziti velike udaljenosti u načinu rada uz pomoć vožnje.

Foto: Volkswagen

Progresivni MQB evo. Najnoviji evolucijski stupanj modularne transverse matrix platforme (MQB evo) čini visokotehnološku osnovu za Volkswagen Passat B9. Budući kupci će imati koristi od ove visokotehnološke matrične platforme. Zašto? Zato što se mnoštvo novih sustava koristi na ovom modelu i troškovi razvoja dijele se na sve linije proizvoda MQB. Na ovaj način Volkswagen demokratizira inovacije i čini ih dostupnima stotinama tisuća vozača vozila diljem svijeta.

Novi plug-in i blagi hibridni pogoni. Tehničke značajke uključuju dva potpuno nova plug-in hibridna pogona (eHybrid) sa snagom sustava od 204 KS i 272 KS. U kombinaciji s novom baterijom od 19,7 kWh (netto), omogućuju potpuno električni domet od oko 100 km. Ova udaljenost pretvara novi Passat Variant u električno vozilo za svakodnevni život. Uzimajući Njemačku kao primjer: prema studiji koju je objavilo Savezno ministarstvo digitalnog prometa i prometa,

95 posto svih putovanja automobilom kraće je od 50 kilometara, a 99 posto kraće od 100 km. Ta se putovanja sada mogu voziti isključivo električno, novim Volkswagen Passat eHybrid. Uz to, učinkovita kombinacija električnog pogonskog motora i novog benzinskog motora s turbopunjačem (1.5 TSI evo2) osigurava ukupne domete od oko 1000 km. Volkswagen Passat po prvi će put biti dostupan i s blagim hibridnim pogonom od 48V, 1.5 eTSI sa 150 KS. Turbobenzinski motori 2.0 TSI sa 204 KS i 265 KS te turbodizelski 2.0 TDI sa 122 KS, 150 KS i 193 KS upotpunjuju pogonsku ponudu.

Foto: Volkswagen

Učinkoviti automatski mjenjač sa sedam stupnjeva i dvostrukom spojkom DSG7 uvijek je dio standardne opreme. Najsnažniji benzinac (265 KS) i dizelaš (193 KS) imat će pogon 4×4 (4MOTION). Visokotehnološki kokpit i podvozje. Volkswagen je potpuno redizajnirao unutrašnjost. Osobito je upečatljiv jasno raspoređen, veliki zaslon – moderan, funkcionalan i progresivan.

Tehnička osnova je MIB4: najnovija generacija modularne informacijsko-zabavne matrice omogućuje intuitivno upravljanje sustavno dizajnirano kako bi zadovoljilo želje vozača Volkswagena. Prilagodljiva kontrola šasije DCC Pro predstavlja novu razinu tehnologije voznog mehanizma; njegov raspon između maksimalne dinamike i najviše razine udobnosti postavlja mjerila u klasi srednje veličine.

Novorazvijena sjedala ergoActive Plus s pneumatskom funkcijom masaže s 10 komora nude visoku udobnost putovanja. Zahvaljujući 50 mm dužem međuosnom razmaku s također 50 mm više prostora za noge straga, kapacitetom prtljažnika do 1920 litara i sustavima udobnosti izvedenim iz Touarega, kao što su nova masažna sjedala, Volkswagen Passat B9 postaje zanimljiva opcija za obiteljske i poslovne namjene.

Motori  Snaga (kw/KS)  Mjenjač  Pogon
Plug-in hybrid
eHybrid 150 / 204 6-brzina eDSG Prednji
eHybrid 200 / 272 6-brzina eDSG Prednji
Blagi hibrid
1.5 eTSI 110 / 150 7-brzina DSG Prednji
Benzinski motori
2.0 TSI 150 / 204 7-brzina DSG Prednji
2.0 TSI 4MOTION 195 / 265 7-brzina DSG 4MOTION
Dizelski motori
2.0 TDI 90 / 122 7-brzina DSG Prednji
2.0 TDI 110 / 150  

7-brzina DSG

Prednji
2.0 TDI 4MOTION 142 / 193  

7-brzina DSG

4MOTION

Autor