ČOVJEK GODINE 1928.

Walter P. Chrysler (1875. – 1940.): neznani poduhvati američkog automobilskog mogula

Prema utjecajnom odabiru časopisa ‘Time’, Chrysler je dobio titulu koju će deset godina potom dobiti i njemački kancelar uskih brčića…

Foto: Harris & Ewing, Overand

Osim u povijest automobila Walter Percy Chrysler se upisao i u povijest moderne arhitekture izgradnjom nebodera koji je i danas jedan od simbola Manhattana. Chrysler Building od 77 katova dovršen je 1930. i 11 je mjeseci, do dovršetka Empire State Buildinga bio najviša zgrada na svijetu.

Izgrađen u osebujnom Art Deco stilu, ovaj je neboder jedan od najprepoznatljivijih simbola vremena kada je Amerika bila neprikosnoveni svjetski industrijski lider.

Baš kao što je i Chrysler bio lider jedne od najprobitačnijih industrija, one automobilske. Kada je 1928. preuzeo ugledni Dodge i pokrenuo marke Plymouth i DeSoto, činilo se da bi mogao nadmašiti i samog Henryja Forda.

A najava izgradnje najviše zgrade na svijetu (privatno financirane, nikada neće biti u vlasništvu korporacije nego samo porodice) doprinijela je da naslijedi avijatičara Charlesa Lindbergha među pobjednicima najpoznatijeg izbora čovjeka godine.

Smatra se da je krajem dvadesetih, tijekom izgradnje znamenitog nebodera, bio i najveći građevinski poduzetnik na svijetu. Preda je to bilo inicijalno planirano, uprava korporacije Chrysler nikada nije uselila u neboder, ali je u prizemlju bio njen veliki izložbeni salon.

 

Autor