NA DANAŠNJI DAN

Walter Percy Chrysler, američki automobilski magnat, rođen 2. travnja 1875.

Foto: Chrysler

Tijekom mladosti Walter P. Chrysler se mukotrpno probijao kroz najrazličitije poslove, da bi na kraju postao milijunaš. U svijet automobila došao je iz željeznice…

Walter Percy Chrysler rođen je 2. travnja 1875. u gradu Wamego (Kansas). Mladenačke je godine proveo je lutajući po SAD-u radeći na željeznici. Probijao se kao mehaničar, da bi došao do položaja voditelja tvornice American Locomotive Company.

Kako je zarana postao i automobilski entuzijast, 1911. su mu ponudili sličan položaj i u tvrtki Buick. Pokazao se toliko sposobnim da je postao ne samo prvi čovjek tvrtke Buick, nego i značajan dioničar mega-koncerna General Motors. Kad je zbog nesuglasica otišao iz tvrtke 1919. GM je otkupio njegove dionice za deset milijuna dolara.

Ugledni američki magazin Time Waltera P. Chryslera je proglasio ‘Osobom 1929. godine’

S reputacijom poslovnog čudotvorca u nekoliko je godina od poluuspješnih tvrtki Maxwell i Chalmers 1925. stvorio Chrysler, koji je kupovinom tvrtke Dodge i osnivanjem brendova Plymouth i De Soto postao jedan od detroitske Velike trojke.

Walter Percy Chrysler se umirovio se 1936., a umro već 18. kolovoza 1940. Njegovi nasljednici nisu bili toliko uspješni u vođenju tvrtke i priča o kasnijoj sudbini korporacije Chrysler uključuje dugačak niz bankrota, čudesnih oživljavanja i poluuspješnih ili neuspješnih spajanja s drugim tvrtkama.

Osim u povijest automobila Walter P. Chrysler se upisao i u povijest moderne arhitekture izgradnjom nebodera koji je i danas jedan od simbola Manhattana. Chrysler Building dovršen je 1930. te je 11. mjeseci, do dovršetka Empire State Buildinga, bio najviša zgrada na svijetu.

Izgrađen u osebujnom Art Deco stilu, ovaj je neboder jedan od najprepoznatljivijih simbola vremena kada je SAD bio neprikosnoveni svjetski industrijski lider.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo