DOKTORE, POMOZITE

Volkswagen Golf 1.9 TDI (2002.): popravljen nakon sudara, lupa u području prednjeg desnog kotača

Volkswagen Golf 1.9 TDI: budući da se osim vibracija javlja i lupanje, ukazuje da bi problem mogao biti i u ekscentričnom pogonskom vratilu

PITANJE ČITATELJA

Nedavno sam kupio Volkswagen Golf 1.9 TDI iz 2002. za koju mi je vlasnik rekao da je pretrpio sudar i da je popravljena u ovlaštenom servisu i zbog toga sam je kupio povoljno. Međutim, kod brže vožnje osjeća se i čuje lupanje u području desnog kotača, a mehaničar mi kaže da je problem u ležajevima.

ODGOVOR DOKTORA

Budući da se osim vibracija u vožnji javlja i lupanje (to ste trebali utvrditi u probnoj vožnji), ukazuje da bi problem mogao biti, ne samo u ležajevima, nego i u ekscentričnom pogonskom vratilu (‘poluosovini’), odnosno glavinama prednjih kotača. Trebali ste temeljito pregledati vozilo prije kupnje te napraviti testnu vožnju s iskusnom osobom.

Očito ste kupili neispravno vozilo, koje nakon sudara nije dobro popravljeno. Zatražite od bivšeg vlasnika da vam vrati dio novca, jer ga možete tužiti za prodaju vozila sa skrivenom manom. Predstoji vam odlazak kod dobrog mehaničara za podvozje, koji bi trebao detaljno provjeriti sve sklopove prijenosa snage, upravljačkog mehanizma i ovjesa te izmijeniti neispravne dijelove. Potom obvezno treba podesiti geometriju kotača.

Autor

Preporučeni sadržaj