AMERIČKI JUNAK

Al Keller (1920. – 1961.): jedini pobjednik NASCAR utrke u europskom autu

Foto: INDY RACING LEAGUE

Al Keller je u povijest ušao pobjedom na prvoj utrci NASCAR serije koja nije vožena na ovalnoj stazi, improviziranoj na aerodromu Linden u New Jerseyu, vozeći Jaguar XK 120

Al Keller nije osobito poznat niti američkim ljubiteljima povijesti utrka, no dva su detalja iz njegove trkaće karijere vrlo intrigantna. Rođen je 11. travnja 1920. u gradu Alexander, u američkoj saveznoj državi New York, potkraj 1940-ih preselio se na sunčanu Floridu i ondje počeo voziti utrke. Bili su to rani dani NASCAR serije, a Keller je 1954. upisao dvije pobjede, prije nego se prebacio na sjevernjacima tradicionalno mnogo zanimljivije utrke bolida s otvorenim kotačima.

Šest je puta startao na utrci Indy 500, a najbolji rezultat bilo mu je peto mjesto na zadnjem nastupu 1961. iste je godine preminuo od posljedica nesreće na stazi Arizona State Fairgrounds u Phoenixu. U povijest je ušao pobjedom na prvoj utrci NASCAR serije koja nije vožena na ovalnoj stazi. Ona improvizirana na aerodromu Linden u New Jerseyu imala je tri zavoja, a pored standardnih američkih automobila nastupalo je i dvadesetak europske proizvodnje.

Al Keller je do pobjede došao bolidom Jaguar XK 120 FHC znamenitog jazz glazbenika, vođe orkestra Paula Whitemana, čovjeka koji je naručio i prvi izveo ‘Rapsodiju u plavom’ Georgea Gershwina. Bila je to prva pobjeda automobila europske proizvodnje na NASCAR utrci. I jedina.  Prihvatimo li da su posljednjih godina prilično uspješne Toyote u potpunosti konstruirane u SAD, možemo reći da je Kellerova pobjeda jedina ikada za neki neamerički automobil!

Nažalost, drugo po čemu se pamti je početnička greška u prvom nastupu na Indy 500 1955., koja je dovela do nesreće u kojoj je poginuo najveći američki vozač tog vremena, i jedan od najboljih ikada, as crnogorskih korijena Bill Vukovich. Al Keller je umro 19. studenoga 1961., od posljedica ozljeda zadobivenih u sudaru automobila Champ na stazi Arizona State Fairgrounds.

Autor

Preporučeni sadržaj