SRETAN 76. ROĐENDAN

Alain de Cadenet, britanski TV prezenter i vozač, rođen 27. studenoga 1945.

Alain de Cadenet, rođen prije 76 godina u Londonu, ima jedan od najljepših poslova na svijetu: za televizijske programe vozi najljepše i najvrednije povijesne trkaće automobile…

Foto: Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

Kad se održavaju utrke na stazi Goodwood, obično je Alain de Cadenet zadužen za televizijske prezentacije. Usto u vlastitoj kolekciji posjeduje ili je posjedovao fantastične, milijunski vrijedne automobile poput predratnih modela Alfa Romeo, a ima čak i jedan od najpoznatijih zrakoplova svih vremena, Supermarine Spitfire. Osim starim automobilima i avionima, privatno se i profesionalno bavi i motociklima i drugim prijevoznim sredstvima.

u povijest je ipak ponajprije ušao uspjesima na trkaćoj stazi, kao vozač, ali i konstruktor. Zanimljivo je kako su mu najveći trkaći uspjesi pobjede na utrkama izdržljivosti 1000 km Monze i 6 sati Silverstonea 1980. u paru s južnoafričkom vozačicom Desiré Wilson. Možda je i značajnije treće mjesto na utrci 24 sata Le Mansa 1976., no najvažnije je što su prototipovi kojima je to ostvario nosili njegovo ime.

De Cadenet je bio jedan od zadnjih privatnika koji se bolidima vlastite konstrukcije, premda obično u suradnji s tvrtkom Lola, uspijevao nositi s velikim momčadima. Spojimo li te trkaće uspjehe s medijskim darom i postaje jasnije zašto je jedan od najpopularnijih likova trkaće i oldtajmerske scene.