NA DANAŠNJI DAN

BMW 9. svibnja 2000. prodao Rover i MG konzorciju Phoenix

BMW je iz ‘britanskog paketa’ preuzeo najvažniju tehnologiju (4×4) i najvrjedniji program (Mini), a riješio se neperspektivnih brendova, koji su gomilali gubitke…

BMW je 9. svibnja 2000. prodao Rover i MG konzorciju Phoenix, a zadržao prava na Mini, a Land Rover je prodao tvrtki Ford. MG Rover je 2005. ponovno stavljen “na bubanj” te je njegovu ključnu imovinu kupila kineska tvrtka Nanjing Automobile Group. Nanjing je 2007. ponovno pokrenuo proizvodnju sportskih automobila MG i sportskih limuzina. Tijekom te godine Nanjing se spojio sa SAIC Motorom (najvećim proizvođačem vozila u Kini).

Tijekom 2009. podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu preimenovana je u MG Motor UK. MG TF proizveden je u bivšoj tvornici MG Rover Longbridge i prodavan u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2008. do 2010. Godine 2011. prvi potpuno novi MG 6 lansiran je u UK (sastavljen u tvornici Longbridge).

Tijekom 2013. u ponudu je dodan super-mini (MG 3), što je pomoglo tvrtki MG Motoru da postane najbrže rastući proizvođač automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2014. Marka Rover, koju je BMW zadržao i licenciran za MG Rover, prodan je tvrtki Ford, koji je kupio Land Rover od BMW-a 2000. godine. Prava na uspavanu marku Rover prodao je Ford, zajedno s tvrtkama Jaguar Cars i Land Rover, tvrtki Tata Motors 2008.

Autor

Preporučeni sadržaj