SRETAN 94. ROĐENDAN

Scuderia Ferrari, najpoznatija trkaća momčad na svijetu, osnovana 16. studenoga 1929.

Foto: Pirelli

Enzo Ferrari i suosnivači Mario Tadini, Ferruccio Testa, Augusto i Alfredo Caniato imali su velike planove na sportskom planu…

… no teško je itko mogao pretpostaviti kako će novoosnovana tvrtka postati najslavnija trkaća momčad u povijesti autoutrka i najpoznatiji proizvođač ekskluzivnih sportskih automobila. Ideja, koja se rodila za večerom u Bologni na današnji dan 1929., bila je osnovati privatnu momčad koja će pomagati vozačima u pripremi automobila za utrke.

U kratkom roku Enzov se pedantni rad pročuo i Scuderia je opsluživala 40 vozača, koji su mahom vozili automobile Alfa Romeo. Dobri odnosi s Alfa Romeom bili su važni za razvoj momčadi, a kad se milanska tvrtka 1933. našla u jednoj od mnogobrojnih financijskih kriza, Scuderia Ferrari preuzela je i ulogu službene trkaće momčadi tvrtke iz Milana.

Krajem 1937. Alfa Romeo je otkupio vlasništvo nad momčadi i osnovao Alfa Corse. U sklopu tog dogovora Enzo Ferrari je imao je četverogodišnji moratorij na korištenje vlastitog imena, tako da će njegov prvi pravi trkaći automobil debitirati 1940. pod imenom Auto Avio Costruzioni.

Usprkos tome, bilo je jasno da je Enzova tvrtka pravi sljednik ugasle Scuderije, čiji je i znak, crni Propeti konjić na žutom štitu ponovo aktiviran kada je osnovan SEFAC, Scuderia Enzo Ferrari Automobili Corsa.

Ostalo je povijest…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo