TALIJANSKI VELIKAN

Tazio Nuvolari 28. srpnja 1935. ostvario najveću pobjedu u karijeri

Tazio Nuvolari (1892. – 1953.), legendarni talijanski vozač, spektakularno je pobijedio na VN Njemačke na stazi Nürburgring, vozeći zastarjeli Alfa Romeo P3 s 265 KS, drugi je bio Hans Stuck za volanom bolida Auto Union B, a treći Rudolf Caracciola, upravljajući superiornim Mercedes-Benz W25B, oba s po 375 KS…

Foto: Agence de presse Meurisse

Malo kada su u automobilskim utrkama postojali toliko izraziti favoriti poput ‘Srebrnih strijela’ Mercedes-Benz i Auto Union 1930-ih. Budžeti su im bili neusporedivo veći nego kod konkurenata, uz sjajnu nakupinu vrhunskih kreativaca, kako na području konstrukcije bolida, tako i u pionirskim segmentima poput organizacije trkaćih momčadi ili pak razvoja visokooktanskih goriva.

Kao rezultat toga, na startnoj su crti njemački bolidi imali najmanje stotinjak konjskih snaga više od konkurenata, o boljim uvjetima i organizaciji da se i ne govori. Pa ipak, ponekad, u posve iznimnim okolnostima, jedan ih je posve izniman čovjek uspio pobijediti, i to ondje gdje najviše boli, na Velikoj nagradi Njemačke 1935.

Dakako, Tazio Nuvolari bio je karika koja nedostaje u niski superlativa njemačkih momčadi. Najbolji vozač na svijetu vozio je za domaću momčad Alfa Romeo, tek će kasnije i on pokleknuti pred zovom napretka i nastupati za Auto Union.

No te 1935. to je još bilo daleko, i Nuvolari se na startu u Nürburgringu nalazio za upravljačem po svemu inferiornog bolida, pred četvrt milijuna patriotski raspoloženih Nijemaca. Uz njega su na startu bila četiri bolida Auto Union i čak pet Mercedes-Benz, no niti to nije bilo dovoljno protiv maestrovog genija.

Za početak, prije utrke padala je kiša i nad dijelovima mokre staze, u brdima, nadvila se magla. U takvim uvjetima razlika u snazi nije bila toliko presudna i Nuvolari se od samih početaka utrke umiješao u borbu za vrh.

Fascinantno, na njemu je i završio, kada je u posljednjem krugu vodećem Von Brauchitschu na brzosušećem Ringu pukla guma. Samo je Lang odustao, iza Tazija završilo je čak osam srebrnih bolida! Iznenađenje je bilo toliko da su se organizatori našli u neugodnoj situaciji: nisu, naime, pripremili niti jednu himnu osim njemačke za ceremoniju proglašenja pobjednika!

Nuvolari je spremno iz svoje prtljage izvadio ploču s talijanskom himnom i ceremonija je nastavljena. Čak 300.000 gledatelja potom je pljeskalo legendarnom talijanskom vozaču, koji je pobijedio po narodnoj poslovici ‘boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka’, šokirajući nacističko vodstvo…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin