NA DANAŠNJI DAN

Jaguar E-Type 3. travnja 1996. trajno izložen u njujorškom Muzeju suvremene umjetnosti

Jaguar E-Type dobio je najveće moguće priznanje za dizajn automobila – mjesto u stalnom postavu najpoznatijeg svjetskog muzeja suvremene umjetnosti…

Njujorški je Museum of Modern Art zarana počeo pridavati veliki značaj razvoju industrijskog dizajna i organizirati specijalizirane izložbe na takve teme, uključujući i one automobilske.

Upravo je uvrštenje kultnog modela Cisitalia 202 u stalni postav pomoglo da taj genijalan dizajn kojeg je potpisao Pinin Farina (iz vremena kada se to još odvojeno pisalo) prihvatimo kao ključnu prijelomnicu u razvoju automobilskog dizajna.

U stalnom postavu MoMA su i Volkswagen Buba, Jeep Willys, Smart,  bolid Formule 1 Ferrari 641 iz 1990. – i Jaguar E-Type, odnosno XKE, kako je taj model bio poznat u Sjevernoj Americi. Od predstavljanja na salonu u Ženevi 1961. pa sve do danas Jaguar E-Type nije izgubio niti djelić svoje privlačnosti, u kupe i kabriolet formi.

Ponudio je stil i performanse najekskluzivnijih sportskih automobila po razumno dostupnoj cijeni i dostigao legendaran status još tijekom proizvodnje. U mnogim je izborima za najljepši automobil svih vremena visoko plasiran, a proglašen je i za ‘najseksi’ automobil dvadesetog stoljeća, ma što to točno značilo.

Njegov je jedinstven oblik spoj nepogrešive estetike koju potpisuje Sir William Lyons i aerodinamičkih eksperimenata koje je proveo Malcolm Sawyer, a kao direktna inspiracija poslužio im je pobjednički D-Type s kultne utrke 24 sata Le Mansa, odnosno njegova cestovna inačica XKSS. Jedinstvenost i ljepotu njihovog uratka prepoznali su, eto, i povjesničari umjetnosti.

Autor

Preporučeni sadržaj