NA DANAŠNJI DAN

Mercedes-Benz Group AG nastao 1. veljače 2022. preimenovanjem tvrtke Daimler AG

Mercedes-Benz Media

Mercedes-Benz, najjači automobilski brend u povijesti, od 2022. je temelj naziva najslavnijeg automobilskog koncerna, iz Stuttgarta, koji se 72 godine nazivao Daimler-Benz

Mercedes-Benz Group AG korijene vuče od najstarijeg proizvođača automobila Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), osnovanog 1890., koji je 1926., nakon fuzije s tvrtkom Benz & Cie. postao Daimler-Benz AG, 1998. spajanjem s tvrtkom Chrysler postao DaimlerChrysler AG, a od 2007., nakon prodaje Chryslera postao Daimler AG, od 1. veljače 2022. službeno nosi naziv po svojoj marki Mercedes-Benz, najjačem automobilskom brendu u povijesti – Mercedes-Benz Group AG.

Odjel kamiona i autobusa preimenovan je i izdvojen u posebnu tvrtku Daimler Truck AG. Promjene su u listopadu 2021. odobrili dioničari koncerna Daimler AG, što je rezultiralo stvaranjem dvije neovisne tvrtke, svaka s upravom i predsjednikom. Time je omogućeno bolje iskorištenje potencijala tvrtke, procijenjene vrijednosti 77 milijardi eura, u softverskoj budućnosti bez emisija. Tijekom 2021. prodano je više od 2,4 milijuna automobila, unatoč nedostatku čipova u industriji.

Cilj tvrtke je od 2035. proizvoditi samo električne automobile. Prema novoj strategiji, nastavlja se razvoj električnih vozila, SUV-ova, luksuznih i samovozećih automobila. Također, fokus će biti na kamionima i autobusima s nultom emisijom štetnih plinova, kao i na integraciji samovozeće tehnologije.

Za savez Daimler-Benz zaslužni su Carl Benz, koji je osnovao Benz & Cie 1883. te Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach, koji su 1890. osnovali Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Daimler je prvi put koristio ime Mercedes 1900., koje je dobio po kćeri Daimlerovog distributera Emila Jelineka. Prva vozila Mercedes-Benz počela su se proizvoditi 1926. godine, ubrzo nakon spajanja dviju tvrtki u Daimler-Benz.

Godine 1998. Daimler-Benz AG se spojio s Chrysler Corporation i formirao DaimlerChrysler, a kad je 2007. Daimler prodao Chrysler tvrtki Cerberus Capital Management, korporacija je promijenila ime u Daimler AG.

Autor

Preporučeni sadržaj