NA DANAŠNJI DAN

9. siječnja 1977. pobjeda iz snova u prvom nastupu momčadi Walter Wolfa

Sedamdesetih je sezona Formule 1 počinjala vrlo rano, pa ni sezona 1977., u kojoj je bljesnuo tim Walter Wolf, nije bila iznimka…

Foto: Mike Powell, Wikimedia Commons

Samo nekoliko dana nakon Nove godine ekipe su se okupile u Buenos Airesu na prvoj utrci sezone. Carlos Reutemann, idol argentinske publike, imao je podršku fanatične argentinske publike u prvom nastupu za Ferrari, a na gridu je bilo nekoliko novih momčadi. Najzanimljivijom se od njih činio Walter Wolf Racing, igračka ekscentričnog kanadskog milijunaša slovenskih korijena.

Prethodne dvije godine pokušavao ostaviti traga u Formuli 1, partner mu je bio Frank Williams, no nije ostvario nikakve rezultate, pa je u sezonu 1977. odlučio krenuti od nule, s vlastitom momčadi i novim bolidom, kojeg je konstruirao Harvey Postlethwaite, s ugledom iz momčadi March i Hesketh.

Walter Wolf je privukao i jednog od boljih vozača na gridu. Južnoafrikanac Jody Scheckter, već je u kvalifikacijama opravdao povjerenje, izvrsnim 11. vremenom za debitantsku momčad i bolid. Efektivno startao je deseti. Mario Andretti iz tima Lotus sjeo je u bolid koji mu je prepustio Gunnar Nilsson, nakon što je njegov oštećen tijekom zagrijavanja.

John Watson je bolidom Brabham prvi prošao kroz prvi zavoj, nadmašivši prvog s treninga i aktualnog svjetskog prvaka Jamesa Hunta. Kako se utrka razvijala, sve je više favorita ispadalo, zbog kvarova i izlijetanja: Niki Lauda, Roni Peterson, Jochen Mass, James Hunt, Patrick Depailler

Watsonov bolid počeo je patiti od problema s ovjesom, usporio je, pustio momčadskog kolegu Pacea da pređe u vodstvo, no ubrzo odustao. Iza Pacea se na drugom mjestu u utrci tako najednom našla neočekivana pojava, debitantski Wolfov bolid Jodyja Schecktera. On je malo pomalo napredovao, prešavši Prycea, Reutemanna i Andrettija, no činilo se da je Pace previše odmakao.

A onda je Paceov Brabham neočekivano i u prvi tren neobjašnjivo počeo usporavati. Kasnije se otkrilo da je užasna vrućina posve iscrpila Brazilca, koji se na jedvite jade uspio dokopati cilja, ali tek više od četrdeset sekunda nakon što je kroz njega prošao Scheckterov Wolf-Ford.

Bio je to nevjerojatan uspjeh, pobjeda u prvom nastupu! Južnoafrikanac će joj kasnije te godine dodati još dvije, uz konzistentno završavanje dostatno za drugo mjesto na kraju sezone. No prva je Wolfova sezona i ostala najbolja, nekoliko godina potom momčad se i povukla s utrka.

Autor

Preporučeni sadržaj