9. siječnja 1977. pobjeda iz snova u prvom nastupu momčadi Walter Wolfa

Sedamdesetih je sezona Formule 1 počinjala vrlo rano, pa ni sezona 1977. nije bila iznimka…

Samo nekoliko dana nakon Nove godine ekipe su se okupile u Buenos Airesu na prvoj utrci sezone. Fanatična argentinska publika došla je bodriti svog idola Carlosa Reutemanna u prvom nastupu za Ferrari, a na gridu je bilo nekoliko novih momčadi. Najzanimljivijom se od njih činio Walter Wolf Racing, igračka ekscentričnog kanadskog milijunaša slovenskih korijena.

On je tijekom prethodne dvije godine pokušavao ostaviti traga u Formuli 1 u kompi s Frankom Williamsom, no nije ostvario nikakve rezultate, pa je u sezonu 1977. odlučio krenuti od nule, s vlastitom momčadi i posve novim bolidom, kojeg je konstruirao Harvey Postlethwaite, dizajner s ugledom iz momčadi Marcha i Hesketh.

Wolf je privukao i jednog od boljih vozača na gridu, Jodyja Schecktera, a Južnoafrikanac je već u kvalifikacijama opravdao povjerenje ostvarivši za debitantsku momčad i bolid odlično jedanaesto vrijeme. Efektivno je startao kao deseti, jer je Gunnar Nilsson prepustio svoj bolid prvom vozaču Lotusa Mariu Andrettiju, nakon što je njegov oštećen tijekom zagrijavanja.

Brabham Johna Watsona prvi je prošao kroz prvi zavoj, nadmašivši prvog s treninga i aktualnog svjetskog prvaka Jamesa Hunta. Kako se utrka razvijala, tako je sve više favorita ispadalo, što zbog mehaničkih kvarova, što zbog izlijetanja. Redom su odustali Lauda, Peterson, Mass, Hunt, Depailler…

Watsonov bolid počeo je patiti od problema s ovjesom, usporio je, pustio momčadskog kolegu Pacea da pređe u vodstvo, no ubrzo odustao. Iza Pacea se na drugom mjestu u utrci tako najednom našla neočekivana pojava, debitantski Wolfov bolid Jodyja Schecktera. On je malo pomalo napredovao, prešavši Prycea, Reutemanna i Andrettija, no činilo se da je Pace previše odmakao.

A onda je Paceov Brabham neočekivano i u prvi tren neobjašnjvo počeo usporavati. Kasnije se otkrilo da je užasna vrućina posve iscrpila Brazilca, koji se na jedvite jade uspio dokopati cilja, ali tek više od četrdeset sekunda nakon što je kroz njega prošao Scheckterov Wolf-Ford.

Bio je to nevjerojatan uspjeh, pobjeda u prvom nastupu! Južnoafrikanac će joj kasnije te godine dodati još dvije, uz konzistentno završavanje dostatno za drugo mjesto na kraju sezone. No prva je Wolfova sezona i ostala najbolja, nekoliko godina potom momčad se i povukla s utrka.


Komentari

loading...