VELIKAN IZ SJENE

Derek Gardner (1931. – 2011.): slavni konstruktor bolida Tyrrell sa 6 kotača

Derek Gardner, rođen 19. rujna 1931. u engleskom Warwicku, u Formuli 1 bio je kratko, ali ostavio dubok trag

Britanski inženjer, izvorno stručnjak za mjenjače, radio je kao konzultant u tvrtki Ferguson. Poznati proizvođač traktora i poljoprivredne mehanizacije još 1960. napravio vrlo uspješan prototip Formule 1 s integralnim pogonom, a nekoliko godina kasnije predstavljen je i sportski 4WD coupe Jensen FF, preteča kultnog Audi quattro.

Kad su u sezoni 1969. neke momčadi Formule 1 počele intenzivno eksperimentirati s integralnim pogonom, i Matra je surađivala s tvrtkom Ferguson, a ondje je jedan od ljudi dodijeljenih tom projektu bio Gardner. Uskoro mu parner postaje Ken Tyrrell, čija momčad je te godine osvojila svjetsko prvenstvo bolidima Matra.

No, nakon što je formirana Matra Simca, pod kapom koncerna Chrysler, bilo je jasno da momčad više neće moći u Formuli 1 koristiti motore Ford. Tyrrell je 1970. nastupao bolidima March, no u tajnosti je počeo rad na bolidu vlastite konstrukcije, a vođa projekta bio je u F1 svijetu posve nepoznati Gardner.

Tyrrellovo povjerenje u nepoznatog inženjera obilno se isplatilo. Već na debiju bolida Tyrrell 001 na VN Kanade 1970. Jackie Stewart pokazao je brzinu osvojivši pole position, a sljedeće je godine s dorađenim bolidom 003 bio nezaustavljiv i osvojio titulu prvaka.

I sljedećih je godina Tyrrell redovno pobjeđivao i borio se za titule, no veliki udarac došao kad je poginuo François Cevert na kraju sezone 1973., koja je donijela zadnju titulu Stewartu. Nakon povlačenja Škota Tyrrell je nastavio biti odlična momčad, no više ne i dominantna, što je Gardner pokušao promijeniti revolucionarnim P34 s šest kotača.

Taj je bolid ostvario jednu pobjedu, no i Jody Scheckter, koji je osvojio VN Švedske 1976. njime izjavio je kako je bolid ‘smeće’. To je pogodilo Gardnera, koji se sredinom sljedeće godine nažalost zauvijek povukao iz svijeta Formule 1.

Vratio se svom pravom pozivu i postao direktor istraživanja i razvoja kod poznatog proizvođača mjenjačkih sustava i spojki Borg-Warner. Derek Gardner, slavni Tyrrellov konstruktor, umro je 7. siječnja 2011.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo